A Normafa a budai hegyek talán legismertebb kirándulóhelye. Az Anna-rét és a nemrég átadott Eötvös-park közötti sávot öleli fel.

Természeti adottságai, a város közelsége, könnyű megközelíthetősége és a kiépített infrastruktúra teszik közkedveltté és egynapos kirándulások helyszínévé.

Az erdei kirándulások kedvelőin kívül telente a havas sportokat űzők látogatják. Lejtőin, kiépített szánkó- és sípályáin, erdei útjain nem csak egyéni sportolásra nyílik lehetőség. Számos sportklub tart szervezett síoktatást Normafán. Nyáron elsősorban gyalogos- és kerékpártúrák kiindulási pontjaként szolgál. Számos erdei út vezet a Normafától a budai hegyek más pontjaira: János-hegyre (Zugligeti Libegő, Erzsébet-kilátó), Zugligetbe, Csillebérce, Makkosmáriára, Budakeszire. A Normafa lejtő tetejéről széles kilátás nyílik Budapest és környéke irányába, amelyet balról a János-hegy, jobbról a Széchenyi-hegy zár le.

A Normafa megközelítése

Virágvölgy állomás közvetlen közelében található a Normafa legnépszerűbb pontja: az Anna-rét, melyen jól karbantartott erdei nagy játszótér és több *tűzrakóhely is található. (*ezek használata tűzgyújtási tilalom idején tilos).

Normafa megállóhely az Eötvös park szomszédságában található. Ebben a parkban is található egy kisebb játszótér. Néhány méterre található a BKK buszmegállója, ahonnan sűrűn indulnak járatok a belváros felé.

Étkezés

A Normafa területe kifejezetten ideális a piknikezésre, de különféle, kifejezetten a kirándulók számára kialakított büfék is találhatók:

  • Egész évben nyitvatartó delikát üzlet található Normafa megállóhellyel szemben, bő választékú magyaros ízvilágú, de modern megjelenésű készételek, desszertek, fagyi
  • Általános élelmiszerbolt Normafa megállóhely szomszédságában
  • StreetFood udvar nyílt nyáron Normafa megállóhelytől 500 méterre a Síház udvarán
  • Évtizedek óta a Síház mögött üzemel az egész évben nyitvatartó Normafa Rétesház, ahol kimagasló minőségű rétes és lángos is kapható. A rétesház Normafa megállóhelytől 500 méterre, Virágvölgy állomástól 750 m-re található

Normafa

Virágvölgy

Fotók: Normafa Park, Normafa Delikát és Szente Dávid

Rövid története

Az egynapos kirándulások a XIX. században kezdtek népszerűvé válni. Eleinte a környékbeli svábok piknikeztek itt. A Fogaskerekű Vasút megindítása után azonban már könnyen megközelíthető volt a Normafa a főváros távolabb eső részeiről is.

A környék nevét az egykor itt, a Konkoly-Thege Miklós út elejénél álló évszázados, hatalmasra nőtt bükkfáról kapta. A monda szerint a fát Mátyás király születésekor ültették. A fa és a környék eredeti neve Viharbükk volt. Az erre kirándulók szívesen pihentek meg árnyékában.

A századok során számtalan villámcsapás érte a bükkfát. 1840-ben a fánál énekelte el Bellini Norma című operájának nagyáriáját Schódelné Klein Rozália, európai hírű színésznő. Ennek emlékére kapta a fa és a környék a Normafa nevet.

A nevezetes bükk 1927-ben pusztult el végleg. A kidőlt fa törzsét a Margit-szigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a rárakódó mészköves bevonat konzerválja. A törzset – valószínűleg az illetékesek feledékenysége folytán – a vízesésből nem távolították el idejében. A kidőlt fa helyén 1962-ben Budapest egy új bükkfát ültetett.

A Normafa emlékét a lejtő tetején felállított emléktáblán Devecseri Gábor verse őrzi:

Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,
Ünnepi hegymászók víg dala szállt körülötted,
Normafa,
Majdanidőn lombod közt éled az ének,
Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon.