KÖVETKEZŐ TANFOLYAMI REGISZTRÁCIÓ KEZDETE: 2024. AUGUSZTUS VÉGE

A Gyermekvasúton általános iskolás gyermekek teljesítenek szolgálatot a vonatokon és az állomásokon is. Ha 4., 5., vagy 6. osztályba jársz és te is jelentkezhetsz 600 fős csapatunkba. Tanfolyamaink február és október első szombati napján indulnak.

JELENTKEZZ, HA…

A jelentkezés során szükségük lesz gyermekük adatain kívül az utolsó bizonyítvány eredményeire is. Jelentkezéskor munkatársaink fogják felvenni a jelentkezővel a kapcsolatot pár napon belül, majd emailben elküldik a jelentkezési lapot az önök számára.

A jelentkezés általában a megnyitót megelőző hónapban indul. Abban az esetben is javasoljuk a regisztrálást, ha a megnyitó időpontja nem felel meg az önök számára, ebben az esetben kérjük, emailben tájékoztassanak minket!

Legyél Te is gyermekvasutas!

JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK:

 • A jelentkező az általános iskola negyedik, ötödik vagy hatodik osztályába, illetve ennek megfelelő gimnáziumi osztályba jár. A jelentkezésnél továbbra sem a gyerekek életkora számít, hanem az, hogy hányadik osztályba járnak. Az évvesztességnek sincs jelentősége.
 • A jelentkező szülei gyermekük jelentkezéséhez hozzájárulnak, elfogadják a Gyermekvasút foglalkoztatási rendszerét és szabályait, a Szülői nyilatkozatot aláírják – „Jelentkezési lap 1-4. oldal
 • A jelentkező tanulmányi átlaga legalább 4,0. Ezt a regisztráció során meg kell adni.
 • Iskolaigazgatója és osztályfőnöke hozzájárul, hogy jelentkezzen gyermekvasutasnak – „Jelentkezési lap 5. oldal”. (Ezen a lapon igazolja az iskola a tanulmányi átlagot hivatalosan is).
 • A gyermekorvos egy egyszerű vizsgálat alapján a jelentkezőt alkalmasnak találja a gyermekvasutas szolgálatra. Ha a háziorvos a vizsgálattól elzárkózik, kérjük, hogy a szülő töltse ki az egészségügyi nyilatkozat minden rovatát–„Jelentkezési lap 6. oldal”.
 • A tanfolyami hozzájárulási költség összesen 20000 Ft, melyet a megnyitón szükséges befizetni.
Váltókezelő

Kérjen értesítést a regisztráció kezdetéről!

Kérjen értesítést a következő tanfolyami regisztráció indulásáról a legszükségesebb adatok megadásával:

A TANFOLYAM MENETE A MEGNYITÓT KÖVETŐEN:

A tanfolyamon hetente egy foglalkozást tartunk, a megnyitón kiadott ütemterv szerinti alkalmakon (ezek mindegyike képzési alkalom, és ezek az alkalmak iskolai elfoglaltságot nem érintenek).
 • A pénteki foglalkozásokat tehát a Budapest VIII. kerület II. János Pál pápa tér M (régi nevén Köztársaság tér) közelében tartjuk 15:15-től 18:15-ig.
 • A szombati, esetleg vasárnapi egésznapos foglalkozások helyszíne a Gyermekvasút és környéke.
Minden, a vasúti szolgálat iránt érdeklődő (és a feltételeknek megfelelő) gyermeket szeretettel várunk!

A 2023/2024 tavaszi tanfolyam ütemterve:

 1. február 3. szombat egész nap, Gyermekvasút
 2. február 9. péntek délután, Luther utca 3.
 3. február 16. péntek délután, Luther utca 3.
 4. február 23. péntek délután, Luther utca 3.
 5. március 1. péntek délután, Luther utca 3.
 6. március 9. szombat egész nap, Gyermekvasút
 7. március 14. csütörtök délután, Luther utca 3.
 8. március 23. szombat egész nap, Gyermekvasút
 9. március 28. csütörtök délután, Luther utca 3.
 10. április 6. szombat egész nap, Gyermekvasút
 11. április 12. péntek délután, Luther utca 3.
 12. április 19. péntek délután, Luther utca 3.
 13. április 27. szombat egész nap, Gyermekvasút
 14. május 3. péntek délután, Luther utca 3.
 15. május 11. szombat egész nap, Gyermekvasút
 16. május 17. péntek délután, Luther utca 3.

GYAKORI KÉRDÉSEK:

További kérdései vannak a Gyermekvasutas Tanfolyammal kapcsolatban? Olvassa el a leggyakrabban feltett kérdéseket, vagy keressen fel minket!

A gyermekvasutas tanfolyamon felkészítenek téged a gyermekvasutas szolgálatokra és a kisvasutas életre. Itt elsajátíthatod a mindazt, ami a szolgálat álláshoz szükséged lehet.

A tanfolyam miatt az iskolából hiányoznod nem kell. Hetente egyszer, péntek délután vagy szombaton egész nap tartunk foglalkozásokat, a tanfolyam elején kiadott ütemterv szerinti napokon. Ez azt jelenti, hogy az egész tanfolyam idejére előre megadjuk, mely napokon lesznek a képzések (ezek nem választhatóak, minden képzési alkalmon újabb tananyag kerül sorra).  Péntekenként délután egy belvárosi iskolában, ilyenkor elméleti órák vannak. A szombati alkalmak – mint már említettük – egész naposak. Az elméleti órák mellett gyakorlati oktatást is tartunk. Ilyenkor a már megtanultakat a gyakorlatban is kipróbálhatod és megfigyelheted. De nemcsak tanulásból áll a tanfolyam, rengeteg játékkal és kirándulásokkal készülünk Budapesten és más tájakon is, melyek során lehetőséged lesz új barátokra szert tenni, illetve a Gyermekvasúton kívül akár más vasutak működését is testközelből megvizsgálni.

Ha megfelelsz az alábbi feltételeknek:
 • általános iskola 4., 5. vagy 6. osztályába vagy annak megfelelő gimnáziumi osztályba jársz,
 • legalább 4-es a tanulmányi eredményed;
 • egészségügyi szempontból alkalmas vagy vasúti szolgálatra
 • szüleid, iskolád igazgatója és az osztályfőnököd hozzájárul a jelentkezésedhez.
Az október vagy február elejei tanfolyamkezdés előtt töltsd ki az online jelentkezési lapot! A kinyomtatott jelentkezési lap üres rovatait töltesd ki szüleiddel, az iskolával és az iskolaorvossal!
A megnyitó napján gyere 9:00 órára Hűvösvölgybe, a Gyermekvasutas Otthonépületbe. Ezen a napon már kirándulni fogunk a Gyermekvasút környékén. Megismerkedhetsz tanáraiddal és az ifivezetőiddel is. Fontos, hogy szüleid (gondviselőid) kísérjenek el, mert szülői értekezletet is tartunk.

Gyermekek szolgálati beosztásai:

Rendelkező forgalmi szolgálattevő

A rendelkező forgalmi szolgálattevő a legmagasabb beosztás, amelyet gyermekvasutas elláthat. Feladata a vonatközlekedés és tolatási mozgások irányítása, a többi gyermekvasutas munkájának összehangolása.
A rendelkező tartja a kapcsolatot a szomszéd állomásokkal, rendelkezik a vonatok vágányútjának beállításáról, kezeli a biztosító berendezést, állítja a jelzőket, felhatalmazza a naplózót a vonatok menesztésére.
Azokon az állomásokon, ahol külön váltókezelő nem teljesít szolgálatot, a rendelkező maga kezeli a váltókat. Abban az esetben, ha az állomásra külön naplózót nem osztottak be, a rendelkező végzi el a naplózó feladatait is.
Rendelkező forgalmi szolgálattevői beosztást csak a kellő tapasztalattal és magas szakmai tudással rendelkező gyermekvasutas pajtások látnak el.

Naplózó forgalmi szolgálattevő

A naplózó forgalmi szolgálattevő legfontosabb feladatai a vonatok fogadása és menesztése. Ezen kívül a naplózó feladata a Forgalmi napló vezetése, amelyben a közlekedő vonatok legfontosabb adatai kerülnek rögzítésre.
A naplózó szolgálati jelvénye a vörös sapka. Az állomáson szolgálatot teljesítők közül az utazóközönség vele találkozik legtöbbször.
Abban az esetben, ha valamely nagyobb utasforgalmú, hangosbemondó berendezéssel felszerelt állomáson külön hangosbemondó nem teljesít szolgálatot, a naplózó feladatai közé tartozik a hangosbemondó berendezés kezelése is.

Váltókezelő

A váltókezelő feladata a Gyermekvasút bizonyos állomásain a helyszínen vagy váltóállító központból mechanikus úton kezelt váltók állítása, őrzése, ellenőrzése és esetenként lezárása.
A rendelkező forgalmi szolgálattevő irányításával a váltókezelő részt vesz a vonatközlekedés és a tolatási mozgások lebonyolításában.
Tekintettel a gyerekek szolgálatvégzésére – a nagyvasúttól eltérő módon – a Gyermekvasúton a váltók gondozása (tisztítása) nem a váltókezelők feladata.

Pénztáros

A pénztáros elsődleges feladata természetesen a menetdíjak beszedése és a megváltott menetjegyek kiadása.
Legtöbbször a pénztáros az első gyermekvasutas, akivel az utasok találkoznak. A jegyváltás mellett az ő feladata az utasok által feltett különböző kérdések megválaszolása, azaz az utasok tájékoztatása.
Szolgálatának befejezésekor a pénztáros pénztári zárlatot készít, amelyben összesíti és összeveti az aznapi bevételt és a különböző menetjegyekből jelentkező fogyást.
A zárlati eltérés kezelésének szabályait a gyermekvasutasokra való tekintettel a nagyvasúti gyakorlattól némileg eltérően alakították ki. A nap végén adódó fölöst természetesen be kell szolgáltatni, a jelentkező kisebb összegű hiányt azonban nem kell befizetni.

Hangosbemondó

A hangosbemondó feladata az utasok tájékoztatása az érkező és induló vonatokról, valamint a tolatási mozgásokról a hangosbemondó berendezés kezelésével.
Hangosbemondó berendezés a Gyermekvasút nagyobb utasforgalmú állomásain van felszerelve.

Jegyvizsgáló és zárfékező

A jegyvizsgáló a közlekedő vonatokon teljesít szolgálatot. Legfontosabb feladatai a menetjegyek kezelése, menetjeggyel nem rendelkező utasok részére menetjegy kiadása, és az utasok tájékoztatása.
A zárfékező szintén a közlekedő vonatokon – rendszerint az utolsó kocsiban – teljesít szolgálatot. A jegyvizsgálói tevékenységeken túl egyéb feladatokat is ellát: tolatások idejére a csavarorsós kézifék kezelésével biztosítja a járműveket megfutamodás ellen, a szerelvény menetirányának megváltozásakor gondoskodik a vonat végének szabályszerű megjelöléséről.
A jegyvizsgálók és zárfékezők a pénztárosokhoz hasonló módon kezelik a részükre kiadott bárcapénztárt.

Egyéb beosztások

Alkalmanként a szokásos szolgálati beosztásokon kívül egyéb, különlegesnek számító szolgálati beosztásokat is ellátnak a gyermekvasutasok – például fővizsgálóként a vonatokon vagy otthonügyeletesként a Gyermekvasutas Otthonépületben.

Felnőtt vasutas dolgozók

Az állomásfőnökök, vezető jegyvizsgálók, vonatvezetők, mozdonyvezetők, a gőzmozdony fűtői, továbbá az intézményi hátteret biztosító dolgozók természetesen felnőtt vasutas alkalmazottak. Feladatuk a gyermekvasutasok szolgálatvégzésének ellenőrzése, a pajtások oktatása, a gyerekek felügyelete, valamint a különleges helyzetekben a szolgálat átvétele.
Reggel, a gyermekvasutasok szolgálatának megkezdése előtt, valamint este, a gyermekvasutasok szolgálatának befejezése után valamennyi olyan szolgálati ténykedést, amelyet napközben a gyermekvasutasok látnak el, a felnőtt állomásfőnökök és vezető jegyvizsgálók végeznek.

Gyermekvasutasnak lenni nem csupán a vasúti közlekedés megismerését és az annak lebonyolításában való részvételt jelenti. A gyermekvasutasok több száz fős közösséget alkotnak. A gyermekvasutas közösség tizenöt csoportból áll. Egy-egy csoport tagjai mindig azonos napokon járnak szolgálatba, közös feladatokat vállalnak, együtt vesznek részt különböző szabadidős programokon.
A csoportok közösségi életét középiskolás korú ifivezetők – szintén egykori gyermekvasutasok – irányítják. A gyermekvasutas csoportok felügyeletét felnőtt nevelők és a Gyermekvasút felnőtt dolgozói közül kiválasztott patrónusok látják el. Szervezésükben a gyerekek a szolgálatos napok végén és szabadnapjaikon csoportprogramokon, kirándulásokon, versenyeken, a nyári tanítási szünetben kéthetes hűvösvölgyi táborozáson vesznek részt.
 • Az úgynevezett nagyvasúti programon valamennyi gyermekvasutas csoport együtt vesz részt. Rendszeresen rendeznek sportversenyeket, farsangi bált, irodalmi színpadot, stb.
 • A pajtások belföldi és külföldi csereutazásokon vehetnek részt.
 • A Gyermekvasutasokért Alapítvány modellező szakkört működtet.
 • Az idősebb pajtások jelentkezhetnek ifivezető képzésre. Ennek során pedagógiai, közösségszervezési és vezetői ismereteket sajátítanak el, részt vesznek a Gyermekvasút programjainak, valamint a csoportok túráinak és táborozásainak szervezésében.

A Gyermekvasútra jelentkező gyerekek előtt tehát egy teljesen új világ nyílik meg.

Igen, természetesen nem csak budapesti gyerekek lehetnek gyermekvasutasok.

Semmi akadálya, hogy vidéki, netán külföldi állampolgárságú, de magyar anyanyelvű vagy magyarul anyanyelvi szinten beszélő gyerekek jelentkezzenek gyermekvasutasnak. Azt azonban számításba kell venni, hogy a tanfolyami foglalkozásokra hetente egyszer, majd a szolgálatokba 15-18 naponként Budapestre kell utazni. Akik az utazással járó kötelezettségeket vállalni tudják, minden további nélkül jelentkezhetnek gyermekvasutasnak.

Vidékről jelentkezők esetében tanácsos többeknek egyszerre jelentkezni, így az utazás során szükséges felnőtt kíséretet és az útiköltséget a gyerekek szülei egymás között megoszthatják.

Sebaj! Ha csak kevés hiányzik és úgy érzed, hogy a következő félévben javítani tudsz, akkor feltételesen elfogadjuk a jelentkezésedet.

Amint belépsz a Gyermekvasutas Otthonépületbe, ifivezetők fogadnak és segítenek neked a beilleszkedésben. Ők is voltak gyermekvasutasok, csak néhány évvel idősebbek nálad. Ha bármi kérdésed van, bátran fordulj hozzájuk!
Az is megoldás, ha barátaiddal együtt jelentkezel, így az új barátaid mellett veled lesz néhány régebbi ismerősöd is.

Tanfolyam minden évben kétszer indul. Az őszi tanfolyam október, a tavaszi tanfolyam február elején kezdődik. Az új tanfolyam október és február első szombatján reggel 9:00 órakor indul Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonépületben.

Igen, szemüveges gyerekek is lehetnek gyermekvasutasok, ha látásuk korrekcióval, szemüveggel megfelelő. Erről a beiratkozás előtti orvosi vizsgálat során kell meggyőződni. A vizsgálatot az iskolaorvos végzi. Eredményéről a jelentkezési lap megfelelő oldalán tájékoztatja a Gyermekvasutat.

Csak azok a súlyos látássérült gyerekek nem alkalmasak gyermekvasutasnak. Olyanok, akik idegen környezetben önállóan nem tudnak közlekedni, nagymértékben rövid- vagy tompalátók.

A szemüveges gyerekeknek – saját érdekükben – a szemüvegüket szolgálat közben viselni kell

Igen, cukorbeteg gyerekek is lehetnek gyermekvasutasok, ha önállóan el tudják látni magukat, valamint állapotuk megfelelő, például nem szokták elveszíteni az eszméletüket.
A gyermekvasutas tanfolyamra való jelentkezés előtt elvégzett egészségügyi alkalmassági vizsgálat alkalmával az iskolaorvos feladata eldönteni, hogy a cukorbeteg gyermek alkalmas-e gyermekvasutasnak.

KÉRDÉSE VAN?
LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!