A Budakeszi Vadaspark Budapest határán, a budakeszi völgyben található. Szépjuhászné vasútállomástól a 22-es buszcsaláddal javasoljuk megközelítését.

A park több mint háromszáz hektáros, körülzárt terület. Egész éven át érdekes és tartalmas programokat kínál családi kirándulásokhoz és iskolai tanulmányi utak, erdei tanórák megrendezéséhez egyaránt.

A vadaspark megközelítése

A vadaspark Szépjuhászné vasútállomástól a BKK 22-es, 22A vagy 222-es járataival közelíthető meg, a Szanatórium utca (Vadaspark) megállónál kell leszállni.

A vadaspark bejáratának közelében, egy régi, külszíni fejtéses bánya területén kijelölt tűzrakó hely, mellette erdei pihenőhely és játszótér, valamint vendéglő található. A közelben a parkolási lehetőség is biztosított.

A vadaspark szomszédságában létesített háziállat bemutató egy hagyományos vidéki portát mutat be. A háziállatokat hagyományos eszközökkel és korhű módszerekkel tartják, gondozzák, nevelik.

A Budakeszi Vadasparkhoz vezető út mellett található a Szilfa-tisztás, amely szintén kedvelt kirándulóhely. Számos erdei sétaút kiindulópontja található itt. Gyakran rendeznek a réten erdei sportversenyeket. A tisztáson erdei játszóteret építettek.

Fotók: Budakeszi Vadaspark

A parkról

Elsődleges feladata a Buda környéki erdők élővilága, valamint a Magyarország más részein és Európában honos fajok bemutatása a nagyközönség számára. A korszerű környezeti nevelés szellemében a természeti értékeket lehetőség szerint azok eredeti formájában, helyén, érintetlen állapotban őrzik meg és mutatják be.

A vadaspark területén karámokban és szabadon élő állatok, pihenőparkok, számos védett növény, tűzrakó helyek, vadles, kilátó és kijelölt turistaútvonalak várják a látogatókat.

A bejáratától néhány méterre – a park központi részén – a természetes környezetben ritkán megfigyelhető állatokat (madarakat és kisragadozókat) mutatnak be. Rövid sétával lehet eljutni a nagyvadak bemutatójához és a vadasparki vadleshez.

A vadaspark látványosságait jelölt erdei sétaút köti össze. Iskolai csoportok tantermi tanórákat tarthatnak a park bejáratának közelében található oktatóteremben.

Rövid története

A Budakeszi Vadasparkot 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekév alkalmából nyitották meg. Jelenleg a Pilis Parkerdő Zrt. és a Duna–Ipoly Nemzeti Park közös üzemeltetésében működik.