A Nagy-Hárs-hegy tetején, 454 méterre a tengerszint felett helyezkedik el a környék kirándulóinak egyik kedvenc célpontja, a Kaán Károly-kilátó.

A kilátóból hasonló körpanoráma tárul a szemlélődő elé, mint a közeli és ismertebb János-hegyi Erzsébet-kilátóból – igaz, az körülbelül 70 méterről magasabban van. A kilátó teraszos elrendezésű; a szinteken felfelé haladva egyre szélesebb kilátás nyílik.

A kilátó megközelítése

A kilátó a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásától kiindulva a sárga sáv turistajelzést követve közelíthető meg 900 méter alatt. Az út egyre meredekebb, és egyre többször lehet a talaj alól előbukkanó fehér mészkősziklákat látni. A Bátori-barlang bejárta melletti erdei pihenőhely elhagyása és egy keskeny fahídon való átkelés után az út a szinte teljesen csupasz mészkősziklán halad egészen a kilátó előtti tisztásig.

Fotó kilátó épülete: Pilisi Parkerdő; Fotó kilátás: Bozsák Róbert

Rövid története

A jelenlegi kilátó helyén korábban fából épült kilátó állt. Az építményt azonban elhanyagolták, és összedőlt. A régi kilátó helyére épült Kaán Károly-kilátó alapzata kőből készült. Az erre épített szintek és a kilátó lépcsői fából vannak. A kilátó egész éven át éjjel-nappal látogatható.

A névadó Kaán Károly (1887–1940) erdőmérnök végzettségű volt. Egy ideig földművelésügyi államtitkárként dolgozott. Nevéhez fűződik az erdők népjóléti szerepének törvényi szintű elismertetése és több olyan intézkedés, amely a természet értékeinek védelmét szolgálta.