Erdőismereti foglalkozás címmel egyedi, környezeti-környezetvédelmi foglalkozást és kirándulási lehetőséget kínálunk a Budai-hegységbe ellátogató gyermekcsoportok részére.

Erdőismereti foglalkozás

Erdőismereti foglalkozás

Az Erdőismereti foglalkozás helyszíne Gyermekvasút és környéke. Szakmai tartalmát földrajztanár-erdőpedagógus végzettségű foglalkozásvezető biztosítja.
A program alapvető célja, hogy a gyerekeket közelebb hozza a természethez. Ehhez kiváló lehetőséget jelent az erdő. Szerencsés, amikor a környezetről szóló nevelés-oktatás a környezetben és a környezetért folyik. Más-más tartalmú foglalkozást biztosítunk felső és alsó tagozatos általános iskolásoknak, valamint óvodás korú gyerekeknek.
Maga a program körülbelül három óra időtartamú. Az első órában a gyerekek Hűvösvölgyből indulva sétát tesznek a Nagy-Hárs-hegy erdőjében. Menet közben megismerkednek az erdő élővilágával és az ökológiai összefüggésekkel.
A csoport Hárs-hegy állomáson felszáll a foglalkozáshoz berendezett laborkocsiba, melyet az egyik menetrend szerinti vonathoz kapcsolnak. Utazás közben a résztvevők négyfős csoportokban, interaktív módon tevékenykednek.

Erdei sétán a Nagy-Hárs-hegy oldalában

Erdei sétán a Nagy-Hárs-hegy oldalában

A laborkocsiban a gyerekek előadást hallgatnak meg a látottakkal és tanultakkal kapcsolatban, majd az erdő élővilágával kapcsolatos feladatokat oldanak meg. A gyakorlatokat a csoport korosztályának és tudásszintjének megfelelően állítja össze a foglalkozásvezető.
A feladatok között szerepel növényhatározás, madarak azonosítása, állatnyomok felismerése, mikroszkopizálás, illatok és hangok felismerése, gyógynövények hatásának meghatározása és még sok minden más.
A laborkocsival a gyerekek végigutaznak a Gyermekvasút vonalán Széchenyi-hegy állomásiig, majd visszatérnek Hűvösvölgybe, ahol a program kezdődött.
Az Erdőismereti foglalkozáson résztvevő gyerekek nem mindennapos élményekkel, saját tapasztalatokkal és új ismeretekkel gazdagodva, a környezet iránt felkeltett vagy megerősített fogékonysággal térnek haza a Gyermekvasútról.

Növényhatározás a laborkocsiban

Növényhatározás a laborkocsiban

A program megrendelése

Az Erdőismereti foglalkozás című program egész éven át megrendelhető. A laborkocsi utastere fűthető, így télen is igénybe vehető.
Kedvezőtlen időjárás esetén az erdei séta elmarad. Ilyenkor a foglalkozás már Hűvösvölgyben megkezdődik a laborkocsiban. Időtartama ebben az esetben is három óra.
A szolgáltatás a Gyermekvasút üzemidejéhez és menetrendjéhez igazodik. Természetesen nemcsak hétköznap, hanem hétvégén is megrendelhető. Szeptembertől áprilisig hétfői munkanapokon azonban nem vehető igénybe, mivel ilyenkor a vonatközlekedés egész nap szünetel.
A program ára:

  • alapdíj 30 000 ft/csoport
  • részvételi díj diákoknak 1500 Ft/ fő
  • két fő kísérő pedagógusnak : díjmentes
  • minden további kísérőnek: 2200 Ft/fő

A gyerekeket természetesen elkísérhetik nemcsak az iskolai vagy óvodai pedagógusok, hanem a szülők is, viszont a kedvezményes díj csak a gyerekeket és a pedagógusokat illeti. A laborkocsi utasbefogadó képessége körülbelül 50 fő.

Beszállás a laborkocsiba

Beszállás a laborkocsiba

További információ és megrendelés

Aradi Alice
E-mail: aradi.alice@gmail.com
Telefon: +3620 200 6342
A laborkocsi egyéb célból, azaz az Erdőismereti foglalkozás című programtól függetlenül is megrendelhető. További információ a Gyermekvasút elérhetőségei között megadott telefonszámokon kérhető.