A Zugligeti Libegő a budai hegyek egyik legérdekesebb közlekedési eszköze, mely Zugligetet köti össze a János-hegy tetejével.

Völgymenetben az utas Budapest panorámájában gyönyörködhet, miközben szó szerint úgy érezheti, hogy a hegytetőről a városba ereszkedik, hegymenetben van lehetőség csodás selfieket készíteni, háttérben a város panorámájával. A Libegő felső szakasza a János-hegy meredek lejtőinek erdőjében, alsó szakasza a zugligeti villanegyed utcái és kertjei fölött halad. A Libegőt a BKV és a BKK üzemelteti.

A Libegő megközelítése

A Libegő a Gyermekvasút Jánoshegy és Virágvölgy állomásáról egyaránt könnyen megközelíthető. A Libegő felső végállomásán büfé, mellékhelyiség és erdei játszótér is található. A Libegő alsó, zugiligeti végállomásától a BKK autóbuszjáratot közlekedtet a belváros felé.

Jánoshegy állomást és a Libegő felső végállómását egy meredek, néhol lépcsős erdei ösvény köti össze 800m hosszan. Jánoshegy állomáson mellékhelyiség, vagy fedett váróhelyiség nem található.

Virágvölgy állomástól a Libegő felső végállomásáig egy lankásabb, 1,4km-es, nagyrészt betonozott, lépcsőmentes úton juthatunk el. Virágvölgy állomáson szinte folyamatosan van szolgálat, az állomásépületben mellékhelyiség és fűtött váróterem is található. Virágvölgy közvetlen közelében található a Normafa legnagyobb játszótere is.

Jánoshegy

Virágvölgy

Fotók: Szente Dávid

Rövid története

Egy hasonló közlekedési eszköz építését már 1932-ben tervezték. Az elképzelések valóra váltására azonban csak évtizedekkel később került sor. A Zugligeti Libegőt végül 1970. augusztus 17-én nyitották meg.

A Libegő egész éven át, délelőttől késő délutánig üzemel. Előre meghirdetett időpontokban – rendszerint páros héten hétfőnként – karbantartás miatt üzemszünetet tartanak.