Augusztus 14-én cseh parkvasutasok is szolgálatba álltak a budapesti Gyermekvasúton.

A már több évtizedes hagyománnyá vált cserekapcsolatok között új barátság kezdetét jelzi az ifjú kolíni kollégák magyarországi látogatása, melyet pár hete a magyar gyermekvasutasok csehországi vendégeskedése előzött meg. A németországi (Cottbus, Berlin, Lipcse, Drezda) és a moszkvai gyermekvasutak, valamint a Nagycenki Múzeumvasút után egy újabb külföldi helyszínnel gazdagodtak a csereutak lehetséges célpontjai.

Kolín Prágától mintegy 70 kilométerre keletre található. A csehországi Elba folyó síkvidéki szakaszán a 19. század legvégén létesítettek először keskeny-nyomtávú vasúthálózatot a cukorrépa helyi finomítókba való szállítására, a vonalak összesen 130 km hosszban Kolín, Vlkava, Křinec, Kopidlno, Dymokury és Liběves mezőgazdasági központjai körül futottak. A legelső szakaszt 1894-ben helyezték üzembe, ami a kolíni finomítót kötötte össze Frantiskovval (a mai Ovcary), Bychoryval és Jestrabi Lhotával. A 11 km-es vonal közel 70 évig működött, az eredeti gőzmozdonyokat később kéttengelyes dízelmozdonyok váltották fel. Minden vagon 8 tonna cukorrépát szállított.

2000-ben alakult egy civil szervezet a Cukorrépa vasút legrégebbi szakaszának újjáépítésére. Különböző támogatási forrásokból sikerült helyreállítani a vasút 4,5 km-es szakaszát, a Kolín-Sendražice-i és a býchoryi végállomásokat. A vasút túlnyomó részét az egyesület tagjai építették, akik részt vettek az épületek, a mozdonyok és a kocsik rekonstrukciójában is. Az első helyreállított szakasz ünnepélyes megnyitójára 2007. június 23-án került sor. A következő vonalrészek meghosszabbították a vasutat Vyrovnáig, Mlynekig, és végül megépítették a tanösvényt a pálya körül. Az utolsó két szakasz Bychoryba hozta a vasutat, 2015-ben nyílt meg az új bychoryi végállomás. A jövőbeli tervek között újabb járművek felújítása és a járműtelep bővítése szerepel, hiszen az utasforgalom évről évre egyre nő. A Cukorrépa vasúton a kezdetektől fogva önkéntesek dolgoznak.
A kisvasút honlapja: https://en.reparskadrazka.cz/