Ma tartották a budapesti Gyermekvasúton a 2020/2021. tanévben tanfolyamot elvégző gyerekek avatási ünnepségét. A budai hegyekben kanyargó kisvasút idén 73 éve szállítja a kirándulókat, a szolgálatot 10-14 éves kisvasutasok látják el.

Pénteken 160 ifjú gyermekvasutas tett fogadalmat a hűvösvölgyi végállomáson. A tanév alatt ősszel és tavasszal is indult egy-egy négyhónapos tanfolyam, ahol a vasutas szakma alapjaival és a környék nevezetességeivel ismerkedhettek meg a gyerekek. A tanfolyamok egy része a gyermekek biztonsága és egészsége érdekében online képzés keretében zajlott. Az ifjú vasutasokat Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára is köszöntötte.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy folytatódik a vonalon az állomások felújítása: tavaly a hűvösvölgyi végállomás szépülhetett meg, idén tavasszal pedig elkezdődött Csillebérc állomás épületének és biztosító-berendezésének felújítása. A most felavatott gyerekek számára is nagy meglepetés, hogy az 1962-ben épült hűvösvölgyi gyermekvasutas tábor elöregedett faházainak helyére jövő nyárig új kétszintes szállásépületet emelnek, megújulnak a közösségi terek és a környezet is – ezzel szolgálva a gyermekvasutasok hagyományos nyári táborozását. A munkálatok ősszel kezdődhetnek el, az új tábor építését a vasúttársaság saját forrásból valósítja meg.

A Széchenyihegyről induló kisvasút első 3,2 kilométeres szakaszát 1948. július 31-én adták át, majd a hűvösvölgyi végállomásig vezető teljes vonalon 1950. augusztus 19-én indult meg a forgalom. A budapesti Gyermekvasút közel 12 kilométeres hosszával 2015-ben bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világon a leghosszabb olyan vasútvonal, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot 10-14 éves korú gyermekek látják el. A Budai-hegység közkedvelt kirándulóhelyeit összekötő kisvasúton egész évben járnak a vonatok, jelenleg mintegy hatszáz gyerek váltja egymást a szolgálatban.

A kisvonatok munkanapokon óránként, hétvégén 40-50 percenként indulnak. A menetrendben előre meghirdetett napokon nosztalgiajáratok is forgalomba állnak: ősszel C50-es dízelmozdonnyal és a nosztalgia motorkocsival is találkozhatnak az utasok.

A következő gyermekvasutas tanfolyam október 2-án indul, szeptember elejétől lehet jelentkezni a Gyermekvasút honlapján történő regisztrációval. A regisztráció kezdetéről emlékeztető kérhető IDE kattintva.