Csütörtök délelőtt érkezett meg Hűvösvölgybe a Gyermekvasút legújabb büszkesége, a Cax 529-es pályaszámú négytengelyes, nyitottperonos vasúti kocsi.

Ezt a típust a II. világháború utáni járműhiány enyhítésére építették Győrben, a Cax 520-529 pályaszámokon összesen 10 korszerű kocsi készült. Tervezési sebességük 80 km/h volt, az utastérben villanyvilágítás és kályhafűtés várta a felszállókat. Az Úttörővasút első éveiben több ilyen kocsi szolgált a budai hegyekben, például a korabeli fotók tanúsága szerint jártak a ma is aktív állományunkban lévő 490,039-es gőzössel is.

Ez a kocsi először Sárospatakra került, majd 2020-ig a kecskeméti vonalak állományában volt, ahol utoljára a Bugaci Kispöfögő szerelvényében láthatta a nagyközönség.
A jármű eredeti felépítését őrzik a küllős kerekek és a siklócsapágyak, a hajdani gyári színterve szerint fényezték újra és oldalanként két korhű zománctábla is díszíti a kocsiszekrényt. A mostani felújítás a MÁV Vagon székesfehérvári üzemének munkáját dicséri.

A frissen felújított Cax 529 pályaszámú nosztalgia kocsi különleges próbaútra indul vasárnap: a menet élén a 490,039-es gőzmozdony lesz látható, melynek ez az utolsó útja, mielőtt visszavonul főjavítás miatt. A futópróba alkalmával a szerelvény utasokat nem szállíthat, csak a műszaki személyzet kíséri  a vonatot. A különleges menetet ajánljuk a fotósok figyelmébe, hiszen a korabeli fotók tanúsága szerint 1949-ben is ugyanez a gőzmozdony ugyanilyen típusú kocsikkal közlekedett az Úttörővasúton.

A menetről készült fényképeket örömmel fogadjuk a szerző feltüntetésével a web@gyermekvasut.hu email címre.

Fényképek a próbavonatról

Legyél Te is gyermekvasutas!

A Gyermekvasúton általános iskolás gyermekek teljesítenek szolgálatot a vonatokon és az állomásokon is. Ha 4., 5., vagy 6. osztályba jársz és te is jelentkezhetsz közel 500 fős csapatunkba. Tanfolyamaink február és október első szombati napján indulnak.

JELENTKEZZ, HA…

Legyél Te is gyermekvasutas!