A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton közel 3 hónapos üzemszünet után ma 10 órakor újraindult a forgalom. Átadták az utasoknak a megújult hűvösvölgyi állomást is, mely méltán lehet az idén 72 éves kisvasút legújabb büszkesége.

Gyermekvasút - újraindulás

A járványügyi korlátozások miatti közel 3 hónapos kényszerű üzemszünet után szombattól ismét járnak a vonatok a Széchenyihegy és Hűvösvölgy közötti közel 12 kilométeres kisvasúton. Az Úttörővasút első, Széchenyi-hegyről induló szakaszát 1948 nyarán adták át, a teljes vonalon 1950-ben indult meg a forgalom. Jelenleg 581 gyermekvasutas és 65 ifivezető rendelkezik a szolgálathoz szükséges vizsgákkal. A vasútvonal éves átlagos utasszáma 300-320 ezer fő volt.

Az eseményen beszédet mondott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Besztercán Kornél, a Gyermekvasút vezetője.

A gyermekvasutasok már nagyon várták a forgalom újraindulását, az elmúlt 3 hónapban is folyamatosan tartották egymással a kapcsolatot az online világban: megannyi vasúttal kapcsolatos hírt osztottak meg egymással, internetes közösségi programokat szerveztek, megemlékeztek a szolgálati teendőkről, mintha csak a vonalon csinálnák mindezt. A tavasszal indult tanfolyamunkat is online képzéssel folytattuk, így nyár közepére a legifjabbak is szolgálatba állhatnak.

TisztelgésA megfelelő védőtávolság betartása érdekében a szerelvényeken csak az ülőhelyek felét értékesítik, és csak az indulás előtt a pénztárban megváltott jeggyel lehet felszállni. Az ideiglenes menetrend szerint a vonatok a két végállomás között csak a kedvelt kirándulóhelyek közelében található Szépjuhászné és Jánoshegy állomáson állnak meg, ám itt is csak akkor lehet felszállni a vonatokra, ha még van megfelelő számú szabad ülőhely.

Az állomásépület teljes homlokzata új színt kapott, a tetőt és az aluljárókat szigetelték. Megújultak az utasforgalmi területek: peronok, mellékhelyiségek és a váróterem, egy pelenkázó-helyiséget is kialakítottak. Az állomás minden részén modern, LED-es világítást telepítettek. Új utasirányító táblák és információs kijelző segíti a tájékozódást. A gyermekvasutasok szolgálati helye, a forgalmi iroda is megújult. A Gyermekvasút indulóállomásához vezető sétautakat, parkos területeket rendezték. A vasúttársaság saját forrásból 100 millió forintot biztosított a munkálatokra, de a más téren is szívügyünk a Gyermekvasút: folyamatosan fejlesztjük a kisvasúti járműparkot is. A tavalyi évben 6 kocsit újítottunk fel Jászkiséren a MÁV FKG segítségével. Június elején egy újabb felújított nyári kivitelű, ún. nagykilátó kocsi érkezett vissza a MÁV Vagontól, mely már az elmúlt 3 év során a hetedik ilyen jármű, amelyet a székesfehérvári üzemben varázsolták újjá kiváló minőségben.

A Gyermekvasút a nyár végéig mindennap, szeptembertől pedig majd keddtől vasárnapig várja az utasokat. A nyári időszakban hosszabb üzemidőben, 19 óráig járnak a vonatok, hogy kiszolgálják a budai hegyek kirándulóforgalmát.