Tartalmas és interaktív kiállítással várja az utasokat a Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeuma. Iskolás csoportoknak is ajánljuk a kisvasút történetét feldolgozó tárlatot.

A kiállítótérben vitrinekben láthatóak a kisvasút történetéről, működéséről szóló archív anyagok, különböző méretű járműmakettek. Több témában bővült a bemutatott tárgyi emlékek gyűjteménye: az úttörőéletről, a járművek történetéről és a pénztári szolgálatról is külön tárlók emlékeznek meg.
Újabb fotóhelyszínt alakítottunk ki: a dunaújvárosi Muki gőzmozdony eredeti fülkéjébe is beállhatnak egy fénykép kedvéért a legkisebbek.
Az egyik vitrin aljában folyamatosan üzemelő LGB kisvonat fut az úttörő- és gyermekvasutas hétköznapokat bemutató felvételek előtt.
A múzeum egyik legújabb kiállítási tárgya az Úttörővasút megnyitásától 2017. áprilisig Hűvösvölgy állomáson üzemelő mechanikus biztosítóberendezés, melyet a forgalmi irodában jóval modernebb társa, egy Domino70 típusú berendezés váltott fel.
Májustól pedig két vitrinben a híres időkapszula tartalma tekinthető meg: 1969-ben az Úttörővasút hűvösvölgyi állomásépületének alsó szintjén, a gyermekvasutasok zászlófelvonási helyénél befalaztak egy csomagot, előtte a falon emléktábla hirdette, hogy 2019-ben kell felbontani. A nemzetiszín szalag és a vasutas körökben ismert ólomzár alatt alufólia őrizte a hatvanas évek budapesti Úttörővasútjának megannyi emlékét: előkerültek menetjegyek, újságcikkek és névsorok. A kincsek között volt az Úttörővasút 20 éves fennállásának (1968) jubileumi kiadványa, illetve szakmai kitüntetések. Több rajzos beszámoló a kisvasutasok pezsgő közösségi életéről, a vasúti szolgálaton kívüli programjairól ír. Az időkapszula mellé lezárt borítékban egy levelet is tettek, melyben az akkori úttörővasutasok üzenete olvasható a jövő kisvasutas nemzedékeinek.
A múzeumlátogatás továbbra is 6 éves korig díjtalan, 6 éves kortól egységesen 100 forintba kerül. (TKME tagsági igazolvánnyal díjmentes.)
A múzeum május elejétől augusztus végéig naponta, az év többi időszakában hétvégenként várja az utasokat.

Nyitvatartás augusztusban
Hétvégén és ünnepnapokon: 8:30 – 16:45
Munkanapokon: 9:00 – 18:00
Augusztus 19-én: 8:30 – 22:00


2018-as naptárak