2019. február 2-án 77 jelentkezővel megkezdődött a tavaszi gyermekvasutas képzés. A következő négy hónapban a vasutas szakma alapjaival, a díjszabási tudnivalókkal, a környék nevezetességeivel és a kisvasút történetével ismerkednek meg a 4-6. osztályos tanulók.

Az elméleti órák péntek délutánonként a Baross Gábor Oktatási Központ épületében, a helyszíni bemutatók pedig néhány hétvégi napon a Gyermekvasút vonalán lesznek. A megnyitó napján már meg is tartották az első bemutatkozó foglalkozásokat, és a frissen megalakult négy osztály először utazott közösen Hűvösvölgytől Széchenyihegyig. Február 8-án, az első elméleti képzési napon pedig a MÁV-csoport vezetői is köszöntötték a leendő kisvasutasokat.
A tavaszi tanfolyamot elvégző gyerekek nyártól állnak majd szolgálatba, ünnepélyes avatásukra június elején kerül majd sor azokkal a társaikkal együtt, akik az ősszel indult képzés után a napokban vizsgáznak le.
A MÁV-csoport leányvállalatai számára a hosszú távú szakember-utánpótlás egyik alapja a Gyermekvasút, hiszen sok fiatal az itt szerzett tapasztalatok és élmények hatására választja a későbbiekben a közlekedési ágazat valamelyik szakterületét.