2017. október 7-én, szombaton 87 jelentkezővel megkezdődött az őszi gyermekvasutas képzés.

Ez kereken a hatvanadik gyermekvasutas tanfolyam: 1990-ben, a vasút nevének megváltoztatásakor a tanfolyamokat ismét elkezdték az elsőtől számozni. Az Úttörővasút idején a megnyitótól a rendszerváltozásig összesen 70 tanfolyam indult.

60. tanfolyammegnyitó

60. tanfolyammegnyitó (sihuhu.com)


A következő négy hónapban a vasutas szakma alapjaival, a díjszabási tudnivalókkal, a környék nevezetességeivel és a kisvasút történetével ismerkednek meg a 4-6. osztályos jelentkezők. Az elméleti órák péntek délutánonként a Baross Gábor Oktatási Központ épületében, a helyszíni bemutatók pedig néhány hétvégi napon a Gyermekvasút vonalán lesznek, az előre kiadott ütemterv szerint. A megnyitó napján már meg is tartották az első, bemutatkozó foglalkozásokat, és a frissen megalakult négy osztály először utazott közösen Hűvösvölgytől Széchenyihegyig.

Az őszi tanfolyamot elvégző gyerekek februártól állnak majd szolgálatba, ünnepélyes avatásukra jövő júniusban kerül sor a tavaszi képzésen vizsgázó társaikkal együtt.
A MÁV-csoport leányvállalatai számára a hosszú távú szakember-utánpótlás egyik alapja a Gyermekvasút, hiszen sok fiatal az itt szerzett tapasztalatok és élmények hatására választja a későbbiekben a közlekedési ágazat valamelyik szakterületét.
A következő gyermekvasutas tanfolyam 2018. február 3-án indul, a jelentkezési felület január közepétől lesz elérhető a Gyermekvasút honlapjáról.