Gyermekvasút napja 2015. április 12. – beszámoló a rendezvényről

A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyon színvonalas kisvasúti napot tudhatunk magunk mögött, amely minden résztvevő vendégnek, szervezőnek és szolgálatos gyermekvasutasnak is óriási élményt jelentett. Reméljük, aki ezen a napon kisvasutunkat választotta, kiválóan érezte magát, aki pedig ezúttal nem tudott eljönni, vele is találkozunk 2016. áprilisának második szombatján.
Beszámoló következik az Úttörő/ Gyermekvasút 67. születésnapjáról:
2015. április 11-én gyönyörű szombatra ébredtünk, talán ez volt az első napja az évnek, amikor az időjárás nagyon tavaszias volt, a Budai-hegység csak úgy ragyogott a zöld színtől. Itt-ott sajnos még mindig észrevehettük a decemberi szerencsétlen pusztítás nyomait, de a szokásos hangulat, amely mindig oly’ magával ragadó vasutunk környékén, abszolút elvarázsolt mindenkit. Ráadásul nekünk, gyermekvasutasoknak nem egy átlagos verőfényes szombatról volt szó.

A Gyermekvasút zenekara térzenével várta a látogatókat

A Gyermekvasút zenekara térzenével várta a látogatókat


A „Mentsük meg a kisvasutakat” országos rendezvénysorozatot idén is nálunk nyitották meg április második szombatján, s ugyanakkor ez a Gyermekvasút napja is, hiszen 1948-ban ezen a napon kezdték el az építkezést a Széchenyi-hegy tetején.

A leköszönő és az új vezető köszöntője

A leköszönő és az új vezető köszöntője


A térzenét a Gyermekvasút fúvószenekara szolgáltatta, a kisvasúti napi ünnepséget a nosztalgia motorkocsi kürtszava nyitotta meg. Bauer Károly, a Gyermekvasút leköszönő vezetője méltatta először a körülötte dolgozók munkáját, az elért eredményeket, s elköszönt az utasoktól is. Mi is további eredményes munkát kívánunk Bauer úrnak az új feladataihoz!
Gerzsényi Gyula, a Gyermekvasút újonnan kinevezett csomóponti vezetője köszöntötte a megjelenteket és a folyamatban lévő járműfelújításokról beszélt.
A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány nevében Gáspár János a tavasztól őszig tartó kisvasúti napok sorozatának fontosságát és növekvő népszerűségét hangsúlyozta.
A Gyermekvasút-napi különvonat ezúttal is nagyon színpompás volt, összesen 6 kocsiból állt, a beszédek végén az utasok – a szép időre való tekintettel – inkább a kilátókocsikat választották. A szerelvényben a nagyközönség által jól ismert zárt és nyitott személykocsik minden fajtája megtalálható volt. 
Indulásra várva

Indulásra várva


Az ünnepi különvonat Szépjuhászné állomásig meg sem állt, ott azonban 2 órát tartózkodott, hiszen a szervezők különleges programokkal készültek. A résztvevők három, más-más évtized budapesti közlekedését idéző nosztalgiabusszal Budakeszi felé vették az irányt, ahol a Rózsa utca sarkán kiállított 376-os sorozatú gőzmozdonyt, illetve a pár éve épült Himnusz emlékművet tekinthették meg. Aki esetleg nem tartott velük Budakeszire, egy körsétán vehetett részt, ahol mindenki megismerkedhetett a budai erdők növény- és állatvilágával, ahogy azt a kisiskolások számára is bemutatják a vonatozással egybekötött erdőismereti foglalkozáson, ami a Gyermekvasút honlapján is megrendelhető. Sokan voltak kíváncsiak a forgalmi irodában szolgálatot teljesítő gyermekvasutasok munkájára is.
Nosztalgiabuszok Szépjuhászné állomáson

Nosztalgiabuszok Szépjuhászné állomáson


Az idő gyorsan telt, a vonat pedig indult tovább Hűvösvölgy állomásig. Itt még egy kiadós ebéd várta a vendégeket, illetve a gyermekek is megtalálták a maguk szórakozását, hiszen felöltözhettek vasutasnak, használhatták a vonatindító jelzőeszközt és a sárga jelzőzászlót is, a kisebbek pedig mozdonyhajtogatással múlatták az időt. Az elmúlt évekhez hasonlóan meg lehetett tekinteni a Gyermekvasutasokért Alapítvány Modellező Szakkörét, az idén is megújult Gyermekvasutas Múzeumot és a Vontatási telepet. Bemutatkozott a nagyközönség számára a frissen felújított kék szalon-mellékkocsi, amely rendezvényekre megrendelhető. Ki lehetett próbálni az utazást a C50-es mozdonyból és a kisvasút legöregebb személykocsijából álló rövid szerelvényen. A nap végén az idelátogató vasútbarátok pedig új élményekkel gazdagodva térhettek haza. Várunk vissza mindenkit más rendezvényeinken is!
Különvonat

Különvonat


 További képek a Gyermekvasút képtárában