December 20-án üzemkezdettől ismét közlekedik a Gyermekvasút, történetének leghosszabb – időjárás okozta – ideiglenes üzemszünetét követően.

A hosszú üzemszünetet a december eleji rendkívüli időjárás okozta. Ezt, valamint a helyreállítás részleteit röviden összefoglalva ismertetjük.

A 2014. december 1-jére hajló éjszaka, valamint az utána következő napokban nagyméretű jegesedés indult meg a Budai hegyvidék 400 méter tengerszint feletti magasságában (érintve a Jánoshegy – Széchenyihegy állomások közötti vasúti pályát is). Ez a jegesedés a december 2-ára hajló éjszakára a 280 m tszf. magasságig is lejött. A jegesedés eredményeképpen fák százai dőltek a vasúti pályatestre, a biztosítóberendezési szerelvényekre, a távközlési és villamos légkábelekre, valamint az épületekre.

A vasúti pálya felszabadítását a Gyermekvasút munkatársai azonnal megkezdték, azonban a megszámlálhatatlanul sok kidőlt fa ezt rendkívül megnehezítette. Egyes napokon csupán pár száz méter hosszban tudták munkatársaink mentesíteni a pályát a rádőlt fáktól. A MÁV-csoport szakembereinek példásan gyors és hatékony együttműködése tette lehetővé, hogy december 5-én (tehát a lezárást követő 4. napon) a Gyermekvasút vonala végig járható lett!

A Gyermekvasút vonala mentén fekvő turistautak azonban sokkal nagyobb károkat szenvedtek. Az erdőben való tartózkodás még ekkor is életveszélyes volt, ezért fel sem merült a Gyermekvasút vonatainak elindítása. Az előre meghirdetett Mikulásvonatok sem közlekedtek, de a program – módosított formában – a kilátogató több ezer kisgyermek és szüleik legnagyobb örömére megrendezésre került. A Mikulással való találkozás, a krampuszokkal való játék és tánc, a kézihajtányozás, a kerti vasúton való vonatozás és a többi program után fáradtan, de boldogan mentek haza kis vendégeink.

A személyszállítás elindításához az erdészet és a MÁV Zrt. szakemberei december 16-17-én ismételten felmérték a vasúti pálya melletti fák állapotát és eltávolították az időközben megsérült, félig letört ágakat. A szakemberek a pályát biztonságosnak és a vonatok közlekedésére alkalmasnak minősíttették.

Továbbra is problémát jelent azonban, hogy a magasabban fekvő állomások (Jánoshegy és Virágvölgy) csak turistaúton közelíthetők meg, amik még jelenleg is részben le vannak zárva. Utasaink biztonsága érdekében, amíg ezen turistautak nem kerülnek megnyitásra, a vonatok az érintett állomásokon nem állnak meg!

2014. december 20-án üzemkezdettől a Gyermekvasút vonatai ismét a teljes útvonalon közlekednek, azonban a vonatok Vadaspark megállóhelyen, Jánoshegy és Virágvölgy állomáson nem állnak meg.