Az elmúlt napokban a Gyermekvasút Facebook oldalán közzétettük azt az információt, hogy a német kisvasutakhoz hasonlóan a gyermekvasutasok is választottak maguknak egy kabalaállatot. A kabalaállat kiválasztásánál egy olyan állatot kerestünk, amely a vasúthoz közeli erdőben is sűrűn előfordul, így akár a látogatóink is összetalálkozhatnak vele a Gyermekvasút környéki kirándulásaik során. Így esett végül a választás az idei év emlősére, a sünire!

A Gyermekvasútnak korábban nem volt kabalaállata, ám az Úttörővasút időszakából ránk maradt néhány olyan plüssállat, mely a kornak megfelelő úttörővasutas egyenruhát viselte. Ezek közül az állatok közül egyet a Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeumában őrzünk.

Egy régi kabalaállatot mutat egy jelenlegi gyermekvasutas, melyet anyukája kapott régebben.

Egy régi kabalaállatot mutat egy jelenlegi gyermekvasutas, melyet anyukája kapott úttörővasutas korában

A német parkvasutak, melyeknél a gyermekvasutasok a nyári időszakban csereszolgálatokat látnak el, már évek óta rendelkeznek saját kabalaállattal. A Berlinben található parkvasúton egy maci mosolyog az utasokra a különféle táblákról, míg például Chemnitzben egy egér és egy nyuszi, Drezdában pedig egy Parkolino nevezetű mókus áll szolgálatba a gyerekkel együtt.

Parkolino Drezdában a csereszolgálatot ellátó magyar gyermekvasutasokkal.

Parkolino Drezdában a csereszolgálatot ellátó magyar gyermekvasutasokkal.

Az új kabalánk az őszi és téli időszakban, fokozatosan fog megjelenni a Gyermekvasút állomásain, vonatain és online felületein kihelyezett hirdetményeken, de már a rövidesen elkészülő idegen nyelvű tájékoztatófüzetünkben is szerepelni fog. Hamarosan a süni néhány olyan játék főszereplője is lesz, melyet kicsik és nagyok egyaránt játszhatnak majd kisvasutazás közben. Terveink szerint a későbbiekben rendezvényeink során az utazóközönség akár a figura megtestesült másával személyesen is találkozhat majd.

A süniből több változat is készült, melyeknek egy része a gyermekvasutas szolgálati beosztásoknak megfelelően van felöltöztetve.

A süniből több változat is készült, melyeknek egy része a gyermekvasutas szolgálati beosztásoknak megfelelően van felöltöztetve.

A sünit néhány jelenlegi gyermekvasutas ifivezetőből álló team tervezte és valósította meg, akik az idei tanévben szeretnék néhány ötletükkel különlegesebbé tenni a Gyermekvasutat.

Jegyvizsgáló süni

Jegyvizsgáló süni

A sünink viszont még nem rendelkezik névvel. Az új név kiválasztásában szeretnénk, ha minél többen vennének részt, így arra a Gyermekvasút online felületein várjuk majd a szavazatokat. A név kiválasztását még ősszel bonyolítjuk le, a szavazás kezdetéről és szabályairól hírt adunk a Gyermekvasút weblapján és Facebook oldalán is.