2014. június 21-én szombaton, a gyermekvasutas avatáshoz kapcsolódóan, – a Gyermekvasút történetében első alkalommal – nevet adtunk az egyik mozdonyunknak.

A mozdonynév-tábla leleplezése

A mozdonynév-tábla leleplezése


Az Mk45,2004 pályaszámú dízelmozdony ezentúl a Bendegúz nevet viseli. Nevét Regős Bendegúzról, az Indul a bakterház című tévéfilm főszereplőjéről kapta.
A mozdony nevét természetesen mozdonynévtábla is hirdeti. A táblát Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára közösen leplezte le a 2014. évi gyermekvasutas avatás befejező mozzanataként.
A Gyermekvasúton eddig csak pályaszámot viseltek a vontatójárművek. Neve se a dízel-, se a gőzmozdonyoknak, se pedig a motorkocsiknak nem volt. Más kisvasutakon azonban régi hagyomány, hogy névadással személyesítik meg a járműveket.
Mozdonynévtábla

Mozdonynévtábla

Regős Bendegúz

Az Indul a bakterház című tévéfilmet a Magyar Televízió készítette 1979-ben. Rideg Sándor azonos című regénye alapján a forgatókönyvet Schwajda György írta, rendezte Mihályfy Sándor. Először 1980-ban vetítették.
A film gyermek főszereplője, Regős Bendegúz igazi életre való gyerek. Karaktere sokak kedvence. Igazán találó választás volt, hogy a Gyermekvasút egyik dízelmozdonya az ő nevét viselje.