2014 februárjában önkéntesekből álló szakcsoport alakult Hűvösvölgyben a Gyermekvasút különleges járműveinek gondozására.

Az Mk49,2006 psz. dízelmozdony

Az Mk49,2006 psz. dízelmozdony


A hűvösvölgyi szakcsoport a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület keretein belül alakult meg. Feladatául az alapítók a Gyermekvasút különleges járműveinek felújítását és karbantartását tűzték célul. Főleg az Mk49,2006 pályaszámú dízelmozdonnyal, az M4 pályaszámú dízel-villamos mozdonnyal és a C50-es típusú dízelmozdonnyal fognak foglalkozni.
Az Mk49 sorozatú mozdonyok 1962 és 1973 között közlekedtek az egykori Úttörővasúton. Az Mk49,2006 pályaszámú példány forgalomba állításától egészen selejtezéséig a hűvösvölgyi fűtőház állományába tartozott. 1973-tól 2003-ig Széchenyi-hegy állomáson szobormozdonyként kiállítva volt megtekinthető.
Az M4 pályaszámú dízel-villamos mozdony a valamikori Szegedi Gazdasági Vasút megrendelésére készült 1929-ben. Motorja az akkor megrendezet barcelonai világkiállításon első díjat nyert. Legutóbb a nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton közlekedett az 1970-es évek elején. 2001-ben került a Gyermekvasútra állagmegóvási és felújítási célból.
A C50,303 pályaszámú dízelmozdony kicsit kilóg a sorból. Évek óta szerepel a Gyermekvasút különböző rendezvényein. Szeptemberben az autómentes nap alkalmából an Andrássy úton, más programok alkalmával a hűvösvölgyi vontatási telepen találkozhat vele a nagyközönség. Kis teljesítménye miatt azonban a mindennapos forgalomban nem vesz részt.
Az M4 psz. dízel-villamos mozdony

Az M4 psz. dízel-villamos mozdony

Jelentkezőket várunk

A hűvösvölgyi szakcsoportba várjuk azok jelentkezését, akik kedvet éreznek a Gyermekvasút különleges járműveinek újjáépítéséhez és gondozásához.
A jelentkezőket kérjük, rövid bemutatkozó levélben vegyék fel a kapcsolatot műszaki vezetőnkkel a muszak@gyermekvasut.hu e-mail címben. A levélben adják meg nevüket és elérhetőségüket, valamint jelöljék meg, hogy milyen szakértelemmel szeretnének csatlakozni a szakcsoporthoz.

Kapcsolódó oldalak: