A pénztári forgalom összesítésével elkészült a Gyermekvasút 2013. évi utasszám statisztikája. Tavaly ismét többen utaztak vonatainkon, mint az előző években.

Utazás a Gyermekvasúton

Utazás a Gyermekvasúton


Az állomási pénztárak menetjegy-eladási adatait minden év első heteiben összesítjük. A vonaton, a jegyvizsgálóktól váltott jegyek Hűvösvölgy állomás adatai között szerepelnek.
Az eladott menetjegyek darabszámához hozzáadjuk a díjmentes utazásra jogosultak számát. A Gyermekvasúton díjmentesen utaznak például a hat éven aluli gyerekek. A számítási módszer hosszú idő óta változatlan, így az egyes évek adatai egymással összehasonlíthatók.
A kapott adatokat nemcsak összegezzük, hanem elemezzük és ki is értékeljük őket. A statisztikából számos érdekes és hasznos információ tudható meg a Gyermekvasútra látogatók utazási szokásaiból. Az eredményeket felhasználunk szolgáltatásaink fejlesztéséhez és hogy az utazási igényekhez igazítsuk őket.
2013. január 1. és 2013. december 31. között összesen 376.296-an utaztak a Gyermekvasúton. Azaz 7,4%-kal többen mint 2012-ben.
Havi utasszám adatok 2013-ban

Havi utasszám adatok 2013-ban


Mint szinte minden évben, tavaly is augusztus hónapban utaztak a legtöbben a Gyermekvasúton. A szokásos trendtől eltérően azonban májusban is szinte ugyanennyi utasunk volt. Érdekes módon pedig októberben valamivel több, mint júniusban, melynek a hosszan tartó kellemes őszi időjárás volt az oka.
Megfigyelhető, hogy a júniusban és júliusban, a két legmelegebb nyári hónapban, minden évben visszaesik a havi utasszám.
Legkevesebben – magától értetődően – a téli hónapokban, januárban, februárban, majd decemberben utaztak.
A megváltott menetjegyek 59%-a vonaljegy és csak 41%-a szakaszjegy. Az utasok több mint fele tehát a vonal teljes hosszában utazik, és csak kisebb részük kezdi meg vagy fejezi be utazását valamelyik középállomáson vagy megállóhelyen.
2012-ben 3128 családi napijegyet váltottak, míg 2013-ban csak 2682 darabot.
Személypénztár Szépjuhászné állomáson

Személypénztár Szépjuhászné állomáson


A Gyermekvasútra látogatók számát számos külső tényező is befolyásolja. Kellemes kirándulóidő esetén természetesen sokkal többen utaznak, mint kellemetlen időjárás esetén. A hosszú hétvégéken is mindig többen választják a vonatozást, mint amikor az ünnepnapok hétvégére esnek.
A korábbi évek adatai alapján azonban elmondható, hogy a Gyermekvasút utasszáma – tehát népszerűsége – kis lépésekben évről évre nő.
A tavalyi növekedés annak türkében is szép eredmény, hogy az egyik fő vonzerőt jelentő szolgáltatásunkat, a gőzvontatású nosztalgiavonatok közlekedtetését, a nyár folyamán két hónapig menetrend szerint is szüneteltetni kellett.