2014 februárjában megújult a Gyermekvasutas Múzeum, a kisvasút történetét bemutató kiállítás.

A technikai fejlődés a Gyermekvasút mellett se megy el észrevétlenül. De nem csupán a kiállítási tárgyak frissültek, hanem számos kipróbálható érdekességgel is bővült a kiállítóterem.

A Gyermekvasutas Múzeum bejárata

A Gyermekvasutas Múzeum bejárata

A közelmúlt emlékei

A kiállításon bemutatott tárgyi és képi emlékek közé bekerültek azok, amelyeket az utóbbi években használtak a gyermekvasutasok.
Egyik ilyen újdonság az a MAEF3 típusú pénztárgép, amelyet Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy állomáson használtak 2003 és 2012 között. Aprócska, egyszínű monitorával és hangos, mátrixtűs nyomtatójával már igazi múzeumi tárgy. A gépet a látogatók maguk is kipróbálhatják. Igaz ugyan, hogy természetesen csak régi típusú, utazásra érvénytelen menetjegyet lehet nyomtatni vele.
A közelmúlt technikája mellett továbbra is megtekinthető az a gép, amellyel évtizedekkel korábban, nyomdai körülmények között állították elő az úgynevezett kéregjegyeket. A nyomdagép mostantól szemléletesebben mutatja be, hogyan készültek az apró, kartonlapra nyomtatott menetjegyek.
Az egyik tárlóban bemutatjuk a Gyermekvasúton korábban használt kéregjegyeket. Ezek a forgalomból mára már szinte teljesen eltűntek, a menetjegyet a pénztárosok helyben nyomtatják papírtekercsre.
A tárlók tartalmát részben átrendeztük, részben kicseréltük. A korábbinál sokkal több korabeli újságcikk, prospektus és egyéb kiadványnak szorítottunk helyet. A magyarázatok immár nemcsak magyarul, hanem angol és német nyelven is olvashatók.
Az egyenruhákat bemutató vitrinbe bekerültek a közelmúltban használatos, mára már csak emlékként megőrzött darabok. Például a hagyományos vörös tányérsapka, melyet szintén a 2000-es években váltott fel a jelenleg viselt magasított fazon.

Keresd-a-párját játékok

Keresd-a-párját játékok

Interaktív játékok

A hagyományos kiállítási tárgyak között több teljesen új, interaktív elem is helyet kapott.
Már a bejárattól jól látható a kiállítóterem végében felállított fényképező paraván. Alacsony és magas gyerekek, vagy akár felnőttek is mögé állhatnak egy-egy emlékezetes fotó elkészítéséhez. Még a fényviszonyokat is úgy alakítottuk ki, hogy a teremnek ezen a részén a külső, természetes fény mindkét irányból jól beszűrődjön.
Két óriási méretű keresd-a-párját játékot is kialakítottunk. A kifordítható képeken természetesen a Gyermekvasút járművei, a gyermekvasutasok mindennapjaiból vett pillanatképek és a környék néhány látványossága látható.
A terem közepén egy ügyességi játék kapott helyet. Lényege, hogy egy zsinórokkal irányított golyót a lehető legpontosabban kell végigvezetni a Gyermekvasút vonalán Hűvösvölgytől egészen Széchenyi-hegyig. Aki letér a vágányról, kezdheti előröl.

Ügyességi játék

Ügyességi játék

Megőrzött különlegességek

Természetesen a kiállítóteremben megőrizzük és ezentúl is bemutatjuk azokat az egyedi tárgyakat, amelyek csak nálunk, a Gyermekvasutas Múzeumban találhatók meg.
Továbbra is megtekinthető a három óriásmakett, melyek a Kis Piri sínbuszt, a Ganz-motorkocsit és ennek mellékkocsiját mutatják be.
A kiállítóteremben ezentúl is megtalálhatók lesznek az úttörővasúti idők utolsó éveiben használt csapatzászlók.
A tárlókban megtekinthetők az egykori Úttörővasút és a Gyermekvasút lassan hét évtizedes múltjából származó hivatalos, vasúti dokumentumok, a tervezéssel és építéssel kapcsolatos levelezések. Továbbá az úttörő- és gyermekvasutas közösség történetét bemutató csoportnaplók, ellenőrző könyvek, kabalák, csoportprogramokon és külföldi csereutazások alkalmával készített amatőr fotók, valamint más személyes tárgyak, melyeket egykori pajtások vagy örököseik bocsátottak a múzeum rendelkezésére.

A kiállító terem felújítás közben

A kiállító terem felújítás közben


A kiállítás látogatása
Az egykori Úttörővasút és a Gyermekvasút történetéről szóló gyűjtemény az 1990-es évek eleje óta látogatható. A most befejezett átalakítás a legjelentősebb fejlesztés az utóbbi tíz-tizenöt évben.
2014. március 1. szombattól a megújult kiállítás ismét várja az érdeklődőket. A Gyermekvasutas Múzeum Hűvösvölgy állomáson található. Bejárata az első vágány peronjáról nyílik.
Kapcsolódó oldalak: