2013. december 27. péntek óta ismétlőjelzőt is használtunk a Gyermekvasúton.

A főjelzőn továbbhaladást engedélyező jelzés van

A főjelzőn továbbhaladást engedélyező jelzés van


Az „F Ism” jelű ismétlőjelzőt Csillebérc állomás Virágvölgy felőli bejárati jelzője előtt állították fel. Ilyen típusú jelzőt eddig még nem használtunk a Gyermekvasúton.
Közismert, hogy a vasúti járművek fékútja hosszú. A Gyermekvasúton alkalmazott általános fékúttávolság például 400 méter. A jelzések ilyen távolságból nem mindig láthatók, ezért a főjelzőkre előjelzést kell adni, hogy a mozdonyvezető kellő időben fel tudjon készülni a megállásra vagy a vonat sebességének megfelelő csökkentésére. A mi vasútvonalunkon minden bejárati jelzőnek külön előjelzője van.
A csillebérci „F” jelű bejárati jelzőnek előjelzője természetesen eddig is volt. Azonban a pályaviszonyok – a hosszú íves szakaszok és a sűrű erdő – miatt a bejárati jelzőre csak rövid távolságból lehet rálátni. Hasonló esetben a nagyvasúton is alkalmaznának ismétlőjelzőt.
Az ismétlőjelző feladata tehát az, hogy a főjelző felé közeledő vonat mozdonyszemélyzetét tájékoztassa arról, hogy a főjelezőn továbbhaladást engedélyező vagy tiltó jelzés van-e. Ebből a szempontból hasonló szerepet tölt be, mint az előjelző. Az előjelzővel ellentétben azt azonban nem fejezi ki a jelzése, hogy a főjelző mellett milyen sebességgel szabad majd továbbhaladni.
Az ismétlőjelző helye és szerepe

Az ismétlőjelző helye és szerepe


Az ismétlőjelző telepítésére már évekkel ezelőtt tettek előkészületeket. A munkálatok látványosabb része azonban csak 2013 őszén kezdődött, amikor kiásták a jelző alapozásához szükséges gödröt.
Magát a jelzőt már előkészítve hozták fel a Gyermekvasútra. Hogy könnyebben szállítható legyen és hogy telepítéskor egyszerűbben végleges helyzetbe hozhassák, a jelzőt két darabban vitték a helyszínre. Vasbetonból készülő alapja és talpazata, valamint az árboca és jelzőlapja külön érkezett.
Az új jelzőt 2013. október 7-én hétfőn telepítették. Ekkor üzemszünet volt, így a munka a menetrend szerinti személyvonatok közlekedését nem zavarta.
Először természetesen a jelző alapját építették be és véglegesítették, majd erre erősítették fel az árbocot. A jelzőlapot pontosan irányba állították, hogy jelzéseit a közeledő vonat mozdonyszemélyzete a legjobban lássa.
Az ismétlőjelzőt 2013. december 12-én csütörtökön kötötték be az állomás biztosító berendezésére. Ekkor végezték el a még hiányzó áramköri szerelési munkákat. Ettől a naptól már használható lett volna.
A jelzőt azonban először csak 2013. december 27-én pénteken helyezték üzembe. A telepítés befejezése után ezen a napon volt ugyanis először szolgálat Csillebérc állomáson.
A főjelzőn „Megállj!” jelzés van

A főjelzőn „Megállj!” jelzés van


Az ismétlőjelzőt újonnan gyártották, kifejezetten a Gyermekvasút részére készült. Méreteit és minden más tulajdonságát tekintve megegyezik a többi MÁV vonalon működő hasonló jelzővel. Kivéve természetesen a magasságát: a Gyermekvasúton alkalmazott fényjelzők valamelyest alacsonyabbak, árbocuk rövidebb, mint a nagyvasúton működőké.
A Gyermekvasúton ismétlőjelzőt eddig nem alkalmaztunk. A csillebérci „F Ism” az első – és egyelőre egyetlen – ilyen jelző a vonalon.