2013. október 5-én szombaton reggel megkezdődött a 2013. évi őszi – 52. számú – gyermekvasutas tanfolyam.

A Gyermekvasutas Otthonépület Hűvösvölgyben

A Gyermekvasutas Otthonépület Hűvösvölgyben


A tanfolyam ez alkalommal is Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonépületben kezdődött. Reggel 9:00 órától fogadtuk a beiratkozó gyerekeket és szüleiket.
Most ősztől kezdődően a jelentkezés nem a tanfolyam indulásának napján történik, hanem előzetesen, on-line fogadjuk a jelentkezéseket. A Gyermekvasút Alagút Portálján biztosítottunk lehetőséget a regisztrációra és a jelentkezési lap letöltésére.
Ugyancsak újdonság, hogy az idei tanévtől a negyedikes gyerekeket a tavaszi tanfolyamra várjuk. Az őszi képzésre jelentkezőket átirányítjuk a február első szombatján induló képzésre. Az októberiben kezdődő tanfolyamra ötödikeseket és hatodikosokat, valamint – egyéni elbeszélgetés alapján – hetedikeseket veszünk fel.
Az előzetes jelentkezés bevezetését és a negyedikes jelentkezők átirányítását több körülmény tette szükségessé. Egyrészt így biztosítható, hogy az évente két alkalommal kezdődő tanfolyamok létszáma jobban kiegyenlített legyen. A gyerekeknek is érdeke, hogy az őszi tanfolyamokon korábban tapasztalható zsúfoltság megszűnjön, ősszel és tavasszal is körülbelül húsz fős csoportokban folyjanak a foglalkozások.
Másrészt így lehet érvényt szerezni annak az elvárásnak, hogy a szolgálatba álló gyermekvasutasok legalább a negyedik osztályt elvégezzék. A tanév közepén vizsgázó és szolgálatba lépő negyedikes gyerekek közül sokan még bizonytalanul használták a nagy számokat – amire a pénztáros és jegyvizsgáló beosztásban készpénz kezelésekor van szükség –, valamint sokuknál hiányzott az egésznapos szolgálathoz elengedhetetlen fegyelmezettség és összpontosítási készség. A negyedik osztályt már elvégző gyerekek között ezeket sokkal ritkábban tapasztaljuk. A zökkenőmentes beilleszkedés, a kevesebb kudarcélmény és talán a nyári szünidőben való szolgálatkezdés is hozzájárul, hogy körükben kisebb a lemorzsolódás.
Sokan még a nyár folyamán eljutatták hozzánk jelentkezési lapjukat, amely természetesen a régi rendszer szerinti volt. Az ő esetükben még elfogadtuk a papíralapú jelentkezést, és kivételesen a negyedikeseket is felvettük a tanfolyamra.
Reggel – miközben a szülők a beiratkozással kapcsolatos adminisztrációt intézték és szülői értekezleten vettek részt – a gyerekek már a hűvösvölgyi táborban egymással és a tanfolyamos ifivezetőkkel ismerkedtek.
Majd megtartották az első, bemutatkozó jellegű foglalkozásokat. A gyerekek megismerkedtek a tanfolyami oktatókkal és azzal, kitől miről fognak tanulni az elkövetkező négy hónapban.
Késő délután az egész tanfolyam közösen végigutazott a Gyermekvasút vonalán. A Széchenyi-hegyen tett rövid séta után a Fogaskerekű Vasúttal indultak tovább a Széll Kálmán tér (Moszkva tér) felé, az elköszönés helyére.