2013 őszétől némileg változnak a gyermekvasutas tanfolyamra való jelentkezés feltételei és a jelentkezés módja.

Gyermekvasutas jegyvizsgálók

Gyermekvasutas jegyvizsgálók


A gyermekvasutasok képzésével és a szolgálatellátással kapcsolatban az utóbbi körülbelül egy évtizedben nyert tapasztalatok alapján, valamint a váltózó külső körülmények miatt a Gyermekvasút vezetősége néhány változást vezet be.
A legfontosabb újdonság, hogy megváltozik a gyermekvasutas tanfolyamra való jelentkezés módja. A képzésre előzetesen kell jelentkezni webes felületen.
Az on-line jelentkezés végén elkészül a jelentkezési alap, amelyet kérünk letölteni és kinyomtatni. Ez egyrészt visszaigazolásként szolgál, másrészt az egyszerű gyermekorvosi vizsgálat eredményét, a szülői és iskolai nyilatkozatot továbbra is kézzel lehet majd kitölteni rajta. Kérjük, hogy a kitöltött jelentkezési lapot a tanfolyam megnyitójára a szülő hozza magával.
A korábbiakban használt – tehát nem a webes jelentkezési rendszerből származó – jelentkezési lapot 2014-ben már nem fogunk elfogadni. A 2013 októberében induló tanfolyamra azonban még lehet jelentkezni ennek használatával. A beíratás meggyorsítása érdekében kérjük, hogy ez esetben is töltsék ki az on-line jelentkezési lapot.
A tanfolyamos megnyitó napján már nem lehet jelentkezni a képzésre. Kérjük, mindenféleképpen jelentkezzenek előzetesen az on-line felületen.
A korábbi gyakorlattól eltérően a gyermekvasutas tanfolyamok létszáma maximált lesz. A rendelkezésre álló keret feltöltése a webes jelentkezési rendszerben, érkezési sorrendben történik. A létszámkeret betöltése után további jelentkezést nem tudunk elfogadni.
A tanfolyamkezdést beharangozó oldalunkon adunk tájékoztatást a jelentkezési időszak kezdetéről és közöljük a hivatkozást az on-line jelentkezési oldalra.
Váltókezelő pajtás János-hegy állomáson

Váltókezelő pajtás János-hegy állomáson


2013 őszétől a negyedikes gyerekek jelentkezését a tavaszi tanfolyamra várjuk.
Az őszi tanfolyamra ötödikesek és hatodikosok mellett hetedikesek jelentkezését is elfogadjuk. Az ő felvételükről egy személyes elbeszélgetés alapján döntünk.
A tanfolyamra való jelentkezésnek továbbra is feltétele a jó (4,0) iskolai tanulmányi átlag. Ettől eltekinteni csak akkor tudunk, ha az átlagot készségtárgyak rontják. Ebben az esetben a készségtárgyak nélkül számított tanulmányi átlagot vesszük figyelembe, aminek szintén el kell érni 4,0-t.
Gyermekvasutas tanfolyam mostantól is évente két alkalommal, október és február első szombatján indul. A képzés négy hónap időtartamú marad.
Forgalmi szolgálattevő és tanuló Széchenyi-hegy állomáson

Forgalmi szolgálattevő és tanuló Széchenyi-hegy állomáson


A gyermekvasutas tanfolyam és a jelentkezés menete legutóbb az 1990-es évek közepén változott. Az azóta a képzés során felhalmozott tapasztalatok, a szolgálatba álló gyerekekről kapott visszajelzések és a technikai lehetőségek fejlődése alapján döntöttük a most bevezetett változásokról.
Egyik fontos célunk az is, hogy az őszi és tavaszi tanfolyamok létszámát nagyjából kiegyenlítsük. Az utóbbi években az őszi tanfolyamra lényegesen többen jelentkeztek, ami számos hátránnyal járt. A kisebb létszámú tanfolyamon több idő jut arra, hogy a gyerekekkel egyénileg foglalkozzunk. A változtatásoktól a lemorzsolódás csökkenését, valamint azt várjuk, hogy a gyerekek számára a tanfolyamra járás élvezetesebb lesz, és felkészültebben állnak majd szolgálatba a Gyermekvasúton.