2013. szeptember 7-én szombaton ismét nosztalgianapot rendeztünk a Gyermekvasúton.

Nosztalgianapi szolgálat vonaton

Nosztalgianapi szolgálat vonaton


A sokéves hagyományoknak megfelelően az évnek ezen az egy napján felnőttek, egykori úttörő- és gyermekvasutasok álltak ismét szolgálatba a Gyermekvasúton.
A nosztalgianapi szolgálaton előzetes jelentkezés alapján lehetett részt venni. Azok jelentkezését fogadtuk, akik pajtásként legalább tíz éve elballagtak a kisvasútról.
A szolgálatos nap időbeosztása megegyezett a gyermekvasutasok szokásos napi programjával. A résztvevők korán reggel a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben jelentkeztek szolgálatra. Egyenruhába öltöztek, majd a közös reggeli után kihirdették a napi szolgálati beosztást.
Az ünnepélyes zászlófelvonás után a Hűvösvölgybe és szerelvényre beosztottak megkezdték a szolgálatot. A többiek az első menetrend szerinti vonattal szolgálati helyükre utaztak.
Nosztalgianapi szolgálat Csillebérc állomáson

Nosztalgianapi szolgálat Csillebérc állomáson


Napközben a nosztalgianap résztvevői – az aktív gyermekvasutas pajtásokhoz hasonló módon – a képesített állomásfőnökök és vezető jegyvizsgálók felügyelete mellett végezték a szolgálatot. Sokan rendszeres résztvevői a nosztalgianapnak. Mások évtizedek óta most először voltak ismét szolgálatban.
Késő délután szintén az egyik menetrend szerinti vonattal tértek vissza a résztvevők Hűvösvölgy állomásra.
A szolgálatos vonaton a nosztalgiazenekar is elkísérte őket. A zenekar menet közben és az ünnepélyes zászlólevonás alatt is játszott.
A Gyermekvasutas Otthonépületben a résztvevők visszaöltöztek civil ruhába. Majd kezdetét vette az esti program, ami már eltért a gyermekvasutas csoportok szokásos szolgálat utáni rutinjától.
Nosztalgianapi szolgálat Virágvölgy állomáson

Nosztalgianapi szolgálat Virágvölgy állomáson


A koraesti órákban baráti találkozó kezdődött a hűvösvölgyi táborban. Ide hivatalos volt a nosztalgianapi szolgálatot ellátókon kívül valamennyi volt úttörő- és gyermekvasutas is.