2013 szeptemberében négynapos építőtábort rendeztünk Hűvösvölgyben.

Közösségi foglalkoztató kialakítása a régi raktárépületből

Közösségi foglalkoztató kialakítása a régi raktárépületből


A tábor 2013. szeptember 5-én csütörtökön kezdődött. Célja a hűvösvölgyi gyermekvasutas tábor rendezése és szépítése volt. A résztvevő önkéntesek olyan munkákat vállaltak fel, amelyeket a Gyermekvasút saját erőből nem, vagy csak nagyon sokára tudott volna elvégezni.
Részben rendbe tették, másrészt átalakították az egyik könnyűszerkezetes épületet, melyben korábban vizes blokk, majd raktár működött. Egyik feléből közösségi foglalkoztató helyiséget hoztak létre. A raktár kipakolása és az ott tárolt dolgok átválogatása után az épület fémszerkezetét kijavították és újrafestették. Majd korlátot építettek és kialakították a helyiség végleges formáját.
A tábor területén található legnagyobb összefüggő zöldfelületet – amely alakuló tér és oktatási park néven is ismert – újrafüvesítették. Rendezték, kiegyengették a talajt, majd elvetették a fűmagot.
A tábor területe lejtős, a vízelvezetés mindig is komoly feladat volt. Az építőtábor résztvevői megszüntették az autós feljáró melletti vízmosást és hosszú távra megoldották a csapadék elvezetését.
A tábor területén végzett munkák mellett a Gyermekvasutas Otthonépületben is dolgoztak. Felújították az itt használt szelektív hulladéktárolót.
Az oktatási park füvesítése

Az oktatási park füvesítése


A nap végén természetesen minden este valamilyen közösségi programot szerveztek. Építőtáborozásról lévén szó, elmaradhatatlan volt a tábortűz és a bográcsozás. Az ifivezetők különböző játékokat szerveztek.
Az építőtáboron többségében egykori és jelenlegi úttörő- és gyermekvasutasok vettek részt. A gyermekvasutas csoportok és ifivezetők nyári táborozása utánra időzítve, az ez évi nosztalgianap és családi nosztalgianaphoz igazítva rendeztük. A résztvevők közül sokan ezekre is jelentkeztek, azaz a hétvégén nosztalgiaszolgálatot láttak el.
Az önkéntesek sokat segítettek a gyermekvasutas tábor területének szebbé tételében. Munkájuk mellett sok szerszámot és anyagot is adományoztak a Gyermekvasútnak. A munka közben rengeteg új ötlet született. Így minden bizonnyal a 2013 szeptemberében megrendezett első építőtábort újabb követi majd.