2013. szeptember 8-án vasárnap családi nosztalgianapot rendeztünk a Gyermekvasúton.

Tolatás Széchenyi-hegy állomáson

Tolatás Széchenyi-hegy állomáson


Idén egy nappal a hagyományos nosztalgianap után került sor a már szintén hagyományosnak tekinthető családi nosztalgianapra.
Ezen a napon felnőttek, egykori úttörő- és gyermekvasutasok, valamint az ő gyerekeik, unokáik, aktív vagy nemrég ballagó gyermekvasutas pajtások közösen láttak el szolgálatot a Gyermekvasúton.
A szolgálatos nap időbeosztása természetesen ma is követte a gyermekvasutas csoportok szokásos napirendjét. A résztvevők – a gyerekek és felnőttek egyaránt – reggel a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben jelentkeznek szolgálatra, este pedig itt ért véget a szolgálatos nap programja.
A rokonokat természetesen ugyanarra az állomásra vagy szerelvényre osztottuk be szolgálatba, illetve sokszor közösen láttak el egy adott beosztást. Munkájukat a képesített állomásfőnökök és vezető jegyvizsgálók felügyelete alatt végezték.
Szolgálatban az egyik személyvonaton

Szolgálatban az egyik személyvonaton


A családi nosztalgianap a hagyományos nosztalgianap kiegészítéseként alakult ki. Sok egykori pajtás fiával, lányával, unokájával közösen szeretett volna ellátni szolgálatot. A hagyományos nosztalgianap erre kevéssé volt alkalmas, ezért létrehoztuk a külön családi nosztalgianapot. Kezdetben csak egyszer-egyszer, az utóbbi néhány évben minden év szeptemberében megrendezzük.