2013. szeptember 22-én vasárnap ismét részt vettünk a fővárosi Autómentes napon.

Hajtánypálya vasúti átjáróval

Hajtánypálya vasúti átjáróval


Az esemény helyszíne ezúttal is az Andrássy út volt, melyet erre a hétvégére teljes hosszában lezártak a gépjárműforgalom elől. A Gyermekvasút rendezvénye idén a Kodály köröndnél volt megtalálható.
Programunk legnépszerűbb eleme a hajtányozás volt. A rövid egyenes pályát a belváros felé vezető útpályán állítottuk össze. A kézihajtányozást bárki kipróbálhatta.
A hajtánypályán egy vasúti átjárót is kialakítottunk, melyet félsorompóval kiegészített fénysorompó biztosított. Itt lehetőség volt játékos körülmények között gyakorolni a vasúti kereszteződésen való átkelés szabályait.
Az út átellenes oldalán kiállítottuk a legkisebb, C50 típusú dízelmozdonyunkat. Ez a jármű a mindennapos forgalomban nem vesz részt, mert gyenge hozzá, hogy a Gyermekvasút meredek pályáján vonatot továbbítson. Más kisvasutakon azonban gyakran találkozni ilyen mozdonnyal. A Gyermekvasúton egyes rendezvények alkalmából Hűvösvölgyben, a vontatási telep és az állomás között szokott közlekedni. Az Autómentes napon kívül-belül megtekinthető volt.
A kiállított C50 típusú dízelmozdony

A kiállított C50 típusú dízelmozdony


A mozdony mögött egy személyszállító kocsivá átalakított lórét állítottunk ki. A két jármű az egykori gazdasági vasutak hangulatát idézte.
Szintén kiállítva volt megtekinthető egy keskenynyomközű sínautó. Hasonló járműveket szinte minden valaha létező keskenynyomközű vasúton használtak szolgálati célú utazásokhoz. Ma már csak kiállítások és járműtalálkozók résztvevői, járműtörténeti érdekességek.
A mai vasúti technológiát egy korszerű mozdonyszimulátor képviselte. A mozdonyvezetők oktatásában használt rendszert az érdeklődők szakszerű irányítás mellett ki is próbálhatták.
Szintén szerepelt a kiállításon egy modern hangosbemondó berendezés. A számítógépen előre maghatározott szövegelemekből lehetett összeállítani a közleményt, amelyet a számítógép – akárcsak a nagyobb pályaudvarokon – felolvasott.
Mozdonyszimulátor

Mozdonyszimulátor


Akárcsak a Gyermekvasút állomásain és vonatain, az Autómentes napi rendezvényen is többségében gyermekvasutasok fogadták és szórakoztatták az érdeklődőket.