2013. augusztus 31-én hagyományos ballagáson búcsúztattuk a szolgálataikat befejező gyermekvasutas pajtásokat és ifivezetőket.

A ballagóvonat érkezik Csillebérc állomásra

A ballagóvonat érkezik Csillebérc állomásra


Az általános iskolát a nyár elején befejező pajtások és a középiskolai tanulmányaikat befejező ifivezetők rendszerint ilyenkor, a nyár végén távoznak a Gyermekvasúttól. A ballagási ünnepséget, amely részben az iskolai ballagásokhoz hasonló, részben a kisvasút sajátosságaihoz igazodik, a nyári vakáció végén, közvetlenül a következő iskolai tanév kezdete előtt rendezzük.
Délben a ballagók még egyszer, utoljára formaruhába öltöztek Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonépületben. A részükre indított különvonattal Széchenyi-hegy állomásra utaznak, ahol kezdetét vette a ballagás.
Az állomásokat és a ballagóvonat szerelvényét a szolgálataikat folytató pajtások és ifivezetők még délelőtt feldíszítették.
Széchenyi-hegyen a meghívott vendégek, szülők, rokonok és barátok is csatlakoztak a ballagókhoz. A ballagóvonattal ők is Hűvösvölgyig utazhattak.
Műszaki okok miatt az idei ballagóvonat jelentős késéssel közlekedett. Idő hiányában csak néhány középállomáson ballagtak el a gyerekek, illetve az eseményt színesítő programok közül is csak néhányat lehetett megtartani. Virágvölgyben egy rövid közös táncra jutott idő, a szépjuhásznéi közös léggömbfeleresztést pedig Hűvösvölgybe kellett áthelyezni.
Ballagók Szépjuhászné állomáson

Ballagók Szépjuhászné állomáson


A Hűvösvölgybe való visszaérkezést követően a gyermekvasutas táborban került sor a ballagók hivatalos búcsúztatására. A Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány képviselői megköszönték a pajtások és ifivezetők munkáját, majd ünnepélyesen elbocsátották őket a Gyermekvasút kötelékéből.
Továbbképzést követően néhány ma ballagó pajtás ifivezetőként folytatja majd pályafutását a Gyermekvasúton. A legtöbben azonban a mai ballagási ünnepséggel végleg elbúcsúztak a kisvasúttól és az itteni különleges gyermekközösségtől.