2013. július 14-én hétfőn befejeződött a hárs-hegyi bélésfal felújítása.

A bélésfal megtisztítása homokfújással

A bélésfal megtisztítása homokfújással


2013 tavaszán és a nyár elején több különböző pályafenntartási munkát végeztek a Gyermekvasúton. A leglátványosabb talán a Hárs-hegy és Hűvösvölgy állomások között található bélésfal felújítása volt.
A bélésfal célja, hogy a meredek hegyoldalt a vasúti pálya mellett megtámassza. Megakadályozza, hogy föld- vagy kőcsuszamlás következzen be, de a talajrétegben lecsurgó vizet átereszti. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az egyébként szükségesnél kevésbé meredek lejtőt alakítsanak ki a hegyoldalban.
A Gyermekvasúton található bélésfalakat terméskőből épültek és betonnal lettek megerősítve.
A hárs-hegyi bélésfal javítása a felület megtisztításával kezdődött. Apró szemcséjű, a szokásosnál szárazabb homokot nagy nyomáson fújva megtisztították a mohától és a rárakódó szennyezéstől. Ezt követően pótolták a hiányzó köveket, majd betonnal fugázták a kövek közét. Végezetül a fal tetején újra kialakították a szintén betonból készülő záróélet.
Bélésfal-felújítást legközelebb Virágvölgy és János-hegy állomások között fognak végezni. A vonal ezen részén több ilyen műtárgy is található. A munkák az anyagi és egyéb lehetőségek függvényében valószínűleg még idén megkezdődnek.