2013. április 25-én csütörtökön befejeződött Csillebérc állomás kijárati jelzőinek cseréje.

Csillebérc állomás új „D” és „E” jelű kijárati jelzői

Csillebérc állomás új „D” és „E” jelű kijárati jelzői


Csillebérc állomáson a Gyermekvasút megnyitása óta fényjelzőket alkalmazunk. Az állomás két vonatfogadó vágánya mellett mindkét irányban található egyéni kijárati jelző.
Az eredeti bejárati jelzőket és előjelzőjüket már évtizedekkel ezelőtt kicserélték. Az utóbbi időben a kijárati jelzők is olyan mértékben elhasználódtak, hogy cseréjük szükségessé vált.
A munkát két részletben végezték. A kezdőpont – Széchenyi-hegy állomás – felőli „B” és „C” jelű kijárati jelzőket még 2012. október 17-én szerdán, a végpont felőli – Virágvölgy állomás irányába eső – „D” és „E” jelű kijárati jelzőket 2013. április 25-én csütörtökön cserélték.
A jelzőket a biztosítóberendezési szakszolgálatnál újonnan építették kifejezetten abból a célból, hogy Csillebérc állomáson telepítsék őket.
A felállítandó jelzőket közúton szállították a helyszínre. Mindkét alkalommal először eltávolították a régi kijárati jelzőket. Ezt követően kimélyítették és megnagyobbították a két gödröt, melyekbe a jelzők alapjául szolgáló betonelemeket süllyesztették. Az új jelzőket a helyükre daruzták és pontosan beállították. A jelzőknek nemcsak függőlegesen kell állni, hanem olyan helyzetben is, hogy jelzést pontosan a közeledő vonat mozdonyvezetője felé adjanak. A végleges helyzet megtalálása után a jelzők alapját betemették, majd bekötötték őket a biztosító berendezésbe. Néhány próba után a biztosítóberendezési mérnök átadta őket a forgalomnak.
Az új „C” jelű kijárati jelző daruzása

Az új „C” jelű kijárati jelző daruzása


Csillebérc állomás új kijárati jelzői immár szinte mindenben megegyeznek azzal a típussal, amit a MÁV vonalain általánosan használnak. Csupán magasságukban térnek el, akárcsak a Gyermekvasúton alkalmazott összes többi fényjelző. Jelzőárbocuk méretét nem a szabvány táblázataiból vették, hanem Szépjuhászné állomás fény kijárati jelzőinek megmérésével állapították meg.