2013. április 3-án szerdán korszerűsítésre indult az Mk45,2005 pályaszámú dízelmozdony.

Az Mk45,2005 psz. mozdony a hűvösvölgyi fűtőháznál

Az Mk45,2005 psz. mozdony a hűvösvölgyi fűtőháznál


Ma este a hűvösvölgyi fűtőháznál teherautóra rakták és elszállították az Mk45,2005 pályaszámú dízelmozdonyt. Úti célja Szombathely, a MÁV Vasjármű Kft. műhelye.
A mozdonyt ez alkalommal is a fűtőház északi oldalán, a Bátori utca felőli homlokrakodón keresztül tolták át közúti trélerre.
A szombathelyi járműjavítóban a mozdonyba új, Caterpillar gyártmányú motort szerelnek. Teljesítménye a negyven évvel ezelőtti, újkori állapothoz képest némileg nagyobb lesz. Ami azonban ennél lényegesebb, hogy károsanyag-kibocsátása és üzemanyag-fogyasztása jelentősen csökken.
A segédüzemi rendszert új, hidrosztatikus berendezésekre cserélik. Teljes egészében kicserélték a mozdony elektromos vezetékeit és világító berendezéseit. Felújítják a forgóvázakat, az elhasználódott alkatrészeket újakkal pótolják.

A korszerűsítési programról

A Gyermekvasút Mk45 sorozatú dízelmozdonyainak korszerűsítési programja 2010 áprilisában indult az Mk45,2003 pályaszámú gép járműjavítóba szállításával. Az Mk45,2005 pályaszámú mozdony a negyedik a sorban, amely teljes átépítésen esik át.
A modernizálás célja kettős. Egyrészt az 1973 óta közlekedő mozdonyok a négy évtizedes üzem alatt elhasználódtak, másrészt átépítésükkel környezet- és költségkímélő vontatójárművek kerülnek a Gyermekvasút állományába.
A korszerűsítési program keretében harmadikként modernizált Mk45,2002 pályaszámú mozdony – melyet még 2011 novemberében szállítottak járműjavítóba – napokon belül visszatér Hűvösvölgybe. Új fényezést kap, majd hatósági vizsgára bocsátják. Ezt követően rövidesen ismét forgalomba áll a Gyermekvasúton.