2013. április 13-án szombaton rendeztük az ez évi kisvasúti napot a Gyermekvasúton.

A kisvasúti napi különvonat Szépjuhászné állomáson

A kisvasúti napi különvonat Szépjuhászné állomáson


A kisvasúti nap programja – a sokéves hagyományokat követve – ezúttal is Széchenyi-hegy állomáson kezdődött. Az ünnepélyes megnyitót követően az alkalmi különvonat először Szépjuhászné állomásig szállította a résztvevőket, ahol különféle szabadon választható programok várták az érdeklődőket. A kora délutáni órákban folytatódott a vonatozás Hűvösvölgybe, ahol ebéd és további programok közül lehetett választani.
Az ez évi kisvasúti nap programját úgy állítottuk össze, hogy a rendezvényen mind a vasútüzem, mind a Budai-hegység természeti értékei iránt érdeklődők megtalálják a kedvükre valót.
A Széchenyi-hegy állomásra érkező résztvevőket térzene fogadta, melyet a gyermekvasutas nosztalgiazenekar szolgáltatott. Röviddel 10:00 óra után ünnepélyesen felvonták A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány zászlóját. Majd a Gyermekvasút és az alapítvány vezetője, illetve a rendezvényen szintén résztvevő Pilisi Parkerdő Zrt. képviselője hivatalosan köszöntötte a résztvevőket.
A kisvasúti nap alkalmából közlekedő különvonatot már korán reggel összeállították. A még mindig szeles időjárásra való tekintettel szerelvénye többségében hagyományos zárt személykocsikból állt.
A vonatot az Mk45,2004 pályaszámú dízelmozdony továbbította, amely egyike a Gyermekvasút három darab már újjáépített, környezetkímélő és alacsony üzemanyag-fogyasztású vontatójárművének. Mint ilyen 2012 februárja óta vesz részt ismét a forgalomban.
A gyermekvasutas nosztalgiazenekar játszik

A gyermekvasutas nosztalgiazenekar játszik


A különvonat először Szépjuhászné állomásig szállította a résztvevőket.
Menet közben a laborkocsiban bemutatót tartottunk az Erdőismereti foglalkozásról. Az eredeti programon főként általános iskolai osztályok szoktak részt venni. Rövid erdei sétával és megfigyeléssel egybekötve a vonaton utazva, szakavatott erdőpedagógussal tanulnak a természeti környezetről. A foglalkozás a résztvevő gyerekek életkorához, előtanulmányaihoz, az évszakhoz és az időjárási körülményekhez igazodik. Az év bármely szakában megrendelhető.
A Gyermekvasút környékének erdőit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködve több szabadon választható programot kínáltunk a Szépjuhásznénál. Vezetőt biztosítottak az állomás szomszédságában található hárs-hegyi örökerdő tanösvény végigjárásához. A tanösvény a környéken található jellegzetes erődrészleteket és a Nagy-Hárs-hegy déli lejtőjén folytatott szálaló erdőgazdálkodást mutatja be.
Gyermekvasutas ifivezetők kíséretében megtekinthető volt a közelben található budaszentlőrinci pálos kolostorrom. A kolostor a XIII. és XVI. század között működött és a pálos rend központjának számított. Részben a török hódítás, részben a XVII. és XVIII. századi építkezések során pusztult el. A romok feltárása a múlt században kezdődött és jelenleg is tart.
Bemutató az erdőismereti foglalkozásról a laborkocsiban

Bemutató az erdőismereti foglalkozásról a laborkocsiban


A szintén a közelben található Erdészeti Információs Központ konferenciatermében a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai ismeretterjesztő előadást tartottak a budai hegyvidék növény- és állatvilágáról. A központ rendszeresen biztosít helyszínt szakmai és a nagyközönségnek szóló zöld rendezvényeknek.
A kisvasúti nap résztvevői meglátogathatták a Wágner Károly Erdészeti Szakkönyvtárat is, amely ugyancsak Erdészeti Információs Központ épületében található. A könyvtárat az Országos Erdészeti Egyesület kezeli. Története 1851-ig nyúlik vissza, amikor pozsonyi székhellyel megalakult a Magyar Erdősz Egylet, melynek kézi könyvtára adta a mai gyűjtemény alapját. A könyvtár 2000 óta működik jelenlegi helyén. A nagyközönség csak előzetes bejelentés alapján látogathatja.
Szépjuhászné állomáson rövid megemlékezést tartottunk arról, hogy negyven évvel ezelőtt, 1973 tavaszán, az egykori Úttörővasút megnyitásának 25. évfordulója alkalmából helyezték üzembe a MÁV Integra Dominó 55 rendszerű állomási biztosító berendezést. Az állomások korábban váltózárkulcs-rögzítő berendezés működött. Az évforduló alkalmából alkalmi kiállítás volt megtekinthető a Dominó 55 berendezéstípusról és emléktáblát avattunk a forgalmi iroda falán. Az eseményt kivetítőn közvetítettük a peronon, hogy a szűkös irodába be nem férők is követhessék.
Az érdeklődők szakmai vezetéssel betekinthettek a forgalmi irodába és az ott folyó munkába. A gyermekvasutasok felügyelete miatt a legtöbb állomáson – így Szépjuhásznén is – a személypénztár a forgalmi irodában található. Tavaly ősz óta immár itt is számítógépes menetjegy-kiadás van.
A forgalmi iroda falán elhelyezett emléktábla

A forgalmi iroda falán elhelyezett emléktábla


A Szépjuhásznétól Hűvösvölgybe indult tovább a különvonat. A végállomáson megtekinthető volt a Gyermekvasutas Múzeum, melynek bejárata az első vágány peronjáról nyílik. A kiállító teremben az egykori Úttörővasút és a Gyermekvasút történetét bemutató fotók, dokumentumok, modellek és egyéb relikviák tekinthetők meg. A múzeum az év nagy részében szombaton, vasárnap és ünnepnapokon tart nyitva.
A kisvasúti nap résztvevői részére a Gyermekvasutas Otthonépületben szolgálták fel az ebédet.
A délután hátralévő részében a Gyermekvasutasokért Alapítvány modellező szakkörének vasútmodell bemutatóját és a hűvösvölgyi vontatási telepet lehetett megtekinteni. A modellező szakkör kiállításán működő terepasztalok, vitrin modellek és vasúti témájú emléktárgyak szerepeltek.
A vontatási telepen és a fűtőházban szakmai vezetéssel meg lehetett tekinteni a forgalomban éppen részt nem vevő járműveket és a műszaki bázis berendezéseit. A tavaszi hétvégi napokon öt szerelvény közlekedik a Gyermekvasúton. A rendszeresen használt vontatójárművek közül csupán az egyik gőzmozdony, a modernizálásról nemrégiben visszatérő, de még forgalomba nem állított Mk45,2002 pályaszámú dízelmozdony, valamint a kisvasúti napi különvonatot továbbító Mk45,2004 pályaszámú mozdony tartózkodott a fűtőháznál.
Látogatás a hűvösvölgyi fűtőháznál

Látogatás a hűvösvölgyi fűtőháznál

A Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai

A Gyermekvasút napja hagyományosan a Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai című rendezvénysorozat évadnyitó rendezvénye.
A csatlakozó vasútüzemek egy-egy napot kapnak, amikor rájuk jellemző programmal mutatkozhatnak be a széles nyilvánosság előtt. A következő kisvasúti napot két hét múlva a debreceni Zsuzsi Erdei Vasúton rendezik. A sorozat utolsó, évadzáró eseménye 2013. október 12-én a Szilvásváradi Erdei Vasúton lesz.