2013 márciusában az állomási pénztárakban teljes körűen áttértünk a számítógépes menetjegy-kiadásra.

Befejeződött az állomási pénztárak korszerűsítése

Befejeződött az állomási pénztárak korszerűsítése


2013. március 27-én szerdán Virágvölgy állomáson is üzembe helyezték a pénztári számítógépet. Ezzel a Gyermekvasút minden személypénztárában áttértünk a korszerű, számítógépes menetjegy-kiadásra.
Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy állomás egy-egy pénztárában már 2012 augusztusa óta működik a rendszer. Néhány hét próbaüzem után a két végállomás másik pénztárában, majd Csillebérc és Szépjuhászné állomáson is telepítették.
A legkisebb forgalmú pénztárba, Virágvölgy állomásra szánt számítógépen folyt a gyermekvasutas pajtások és a felnőtt állomásfőnök képzése Hűvösvölgyben. Az oktatás befejezése után vált lehetővé, hogy ezt is áttelepítsék végleges szolgálati helyére.
A számítógépes menetjegy-kiadásra való teljes körű áttéréssel megszűnt a Gyermekvasút pénztáraiban az előre nyomtatott menetjegyek kiadása. Ezek ma már máshol is egyre kevesebb helyen találhatók meg. Beszerzésük és készletezésük egyre költségesebb és körülményesebb. A pénztárak korszerűsítését tehát nemcsak kényelmi szempontok, hanem külső körülmények is szükségessé tették.
János-hegy és Hárs-hegy állomáson, valamint Normafa és Vadaspark megállóhelyen továbbra sincsen személypénztár. Az itt felszálló utasok a jegyvizsgálónál válthatnak menetjegyet. A vonatkísérőket menetjegykiadó géppel nem szereljük fel, ők továbbra is a hagyományos utánfizetési bárcajegyet adják ki.
A hardvert és a szoftvert a Data-Press Informatikai Szolgáltató Kft. biztosítja. A programot a Gyermekvasút számára egyedileg fejlesztették.