2012. október 6-án szombaton reggel százhuszonkilenc jelentkezővel megkezdődött az őszi gyermekvasutas tanfolyam.

Az egyik első tanfolyamos foglalkozás

Az egyik első tanfolyamos foglalkozás


A tanfolyam ezúttal is beiratkozással kezdődött Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonépületben.
Amíg a szülők a regisztrációt intézték, majd részt vettek a szülői értekezleten, a tanfolyamos gyerekek már egymással és az ifivezetőkkel ismerkedtek a gyermekvasutas táborban. A négyhónapos képzés során rengeteg időt fognak együtt tölteni a tantermi foglalkozások, gyakorlati bemutatók, erdei kirándulások és közös programok során. Az ifivezetők segítségével pedig beilleszkednek a gyermekvasutasok közösségébe.
A játékos ismerkedés végén kihirdették a tanfolyam osztálybeosztását. Még a délelőtt folyamán megtartották az első, bevezető foglalkozásokat. Bemutatkoztak az oktatók és tájékoztatták a gyereket a különböző szakmai tárgyakról.
Délután az egész tanfolyam a részükre indított különvonattal közösen végigutazott a Gyermekvasúton. Az első tanfolyamos nap utolsó mozzanataként megismerkedtek Széchenyi-hegy állomás környékének főbb nevezetességeivel.
A most induló tanfolyamra beiratkozó gyerekek 2013 februárjában fognak vizsgát tenni a megszerzett vasúti ismeretekből. Még abban a hónapban megkezdik a szolgálatot a Gyermekvasúton. Ünnepélyes avatásukra 2013 júniusában – a következő, 2013. évi tavaszi tanfolyamot elvégzőkkel közösen – kerül sor.
A következő gyermekvasutas tanfolyam 2013. február 2-án szombaton reggel 9:00 órakor kezdődik majd szintén Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonépületben.
Ismerkedés a gyermekvasutas tábor területén

Ismerkedés a gyermekvasutas tábor területén

Jubileumi tanfolyam

A 2012. október 6-án szombaton kezdődő gyermekvasutas tanfolyam az 50. sorszámot viseli. Ötvenedik alkalommal kezdődött tehát képzés azóta, hogy 1990. március 31-én az egykori Úttörővasutat Gyermekvasúttá nevezték át.
Az intézmény és a pajtások elnevezésének változását természetesen követte a tanfolyam megnevezése is. A gyerekek képzése kezdetben úttörővasutas tanfolyamon, majd 1959-től az egyesített úttörővasutas és -postás tanfolyamon folyt, melynek helyébe a gyermekvasutas tanfolyam lépett. Az új képzés mindig új sorszámozással indult.
Az 1990-es években többször előfordult, hogy évente három gyermekvasutas tanfolyamot tartottunk. A tavaszi és őszi képzések között a nyári tanítási szünetben egy harmadik, rövidebb és gyorsabb, nyári képzés is folyt. A kedvezőtlen tapasztalatok miatt azonban ezt a formát megszüntettük, csak a két hatékonyabb változatot tartottuk meg. Így fordulhat elő, hogy a most kezdődő tanfolyam immár az 50. sorszámot viseli, miközben évente csak két alkalommal – február és október első szombatján – indul tanfolyam.