2012. szeptember 8-án szombaton egy napra ismét egykori úttörő- és gyermekvasutasok vették birtokba a Gyermekvasutat.

Nosztalgiaszolgálat Széchenyi-hegy állomáson

Nosztalgiaszolgálat Széchenyi-hegy állomáson


Napközben felnőttek, egykor volt úttörő- és gyermekvasutasok nosztalgiáztak az állomásokon és a vonatokon. Ezen a napon ők látták el a különböző gyermekvasutas szolgálati beosztásokat.
Este pedig nagyszabású baráti találkozót szerveztünk valamennyi egykori pajtás és ifivezető számára a hűvösvölgyi táborban.
Nosztalgiaszolgálat Virágvölgy állomáson

Nosztalgiaszolgálat Virágvölgy állomáson

Nosztalgiaszolgálat

Az első nosztalgianapot 1994-ben rendezték. 1995 óta hagyomány, hogy nemcsak baráti találkozóból áll, hanem napközben volt úttörő- és gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot a Gyermekvasúton.
A nosztalgiaszolgálaton előzetes jelentkezés alapján lehetett részt venni. Idén majdnem százan regisztráltak a nemrégiben indított, jelenlegi és egykori pajtások részére készülő Alagút Portálon.
A jelentkezés feltétele volt, hogy valaki pajtásként legalább tíz éve elballagott. A legfiatalabb résztvevő két 2002-ben ballagó gyermekvasutas volt. A legidősebb nosztalgiázó 1959-ben, a második legidősebb 1960-ban búcsúzott az Úttörővasútról.
Természetesen a szolgálatos nap rendje – amennyire lehetséges volt – követte a gyermekvasutas csoportok napi időbeosztását. A nosztalgiaszolgálat résztvevői reggel a Gyermekvasutas Otthonépületben jelentkeztek. Egyenruhába öltöztek, majd közösen megreggeliztek.

Nosztalgiaszolgálat Csillebérc állomáson

Nosztalgiaszolgálat Csillebérc állomáson


A szolgálati beosztás kihirdetése után a Hűvösvölgy állomás előtti téren ünnepélyes zászlófelvonás következett. Ezután a nosztalgiázó pajtások az első menetrend szerinti vonattal szolgálati helyükre utaztak.
Napközben a Gyermekvasúton a sok évtizedes hagyományok és működési rend szerint látták el a szolgálatot. Munkájukat hivatásos állomásfőnökök és vezető jegyvizsgálók irányítása alatt és felügyelete mellett végezték.
Késő délután az egyik kijelölt menetrend szerinti vonattal visszautaztak Hűvösvölgybe. A szolgálatos vonaton az úttörővasutas nosztalgiazenekar fúvószenét játszott.
Az ünnepélyes zászlólevonás után a résztvevők átöltöztek civil ruhába. Ekkor csatlakoztak a hozzájuk azok, akik nosztalgiaszolgálatot nem láttak el, csak az esti baráti találkozóra érkeztek.
Nosztalgianapi szolgálatban

Nosztalgianapi szolgálatban

Úttörő- és gyermekvasutas baráti találkozó

A nosztalgianap estéjén baráti találkozót szerveztünk az egykori úttörő- és gyermekvasutasok részére a hűvösvölgyi tábor területén.
A találkozó a nosztalgianap esti programja is volt egyben, amelyre azonban nemcsak a napközben nosztalgiaszolgálatot ellátó, hanem minden más pajtás is hivatalos volt.
A program közös vacsorával kezdődött, majd egy kötetlen bulival folytatódott hajnalig.