2012. szeptember 1-jén szombaton a hagyományos ballagás keretében vettünk búcsút a távozó gyermekvasutas pajtásoktól és ifivezetőktől.

A ballagóvonat Csillebérc állomáson

A ballagóvonat Csillebérc állomáson


Minden évben a nyári szünidő utolsó hétvégéjén ballagnak a Gyermekvasútról a szolgálataikat befejező pajtások és ifivezetők. A pajtások általában a középiskolai, az ifivezetők a felsőfokú tanulmányaik megkezdése előtt távoznak.
A ballagók a délelőtti órákban – még egyszer, utolsó alkalommal – formaruhába öltöztek Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonépületben. Majd kora délután a részükre indított különvonattal a Széchenyi-hegyre utaztak.
A ballagók különvonatát és az állomásokat a szolgálataikat folytató, fiatalabb pajtások és ifivezetők még délelőtt az alkalomhoz illően feldíszítették.
A meghívott vendégek, rokonok és barátok Széchenyi-hegy állomáson csatlakozhattak a ballagáshoz. A Hűvösvölgyig tartó utazáson elkísérhették a ballagókat a különvonaton.
Ballagók Szépjuhászné állomáson

Ballagók Szépjuhászné állomáson


Visszaúton a ballagóvonat minden állomáson hosszabb ideig tartózkodott. A ballagó pajtások és ifivezetők a hagyományos iskolai ballagáshoz hasonlóan vettek búcsút a szolgálati helyektől.
Menet közben énekléssel, Virágvölgy állomáson közös tánccal, Szépjuhászné állomáson lufik magasba engedésével, Hárs-hegy állomáson körjátékkal tették változatosabbá és emlékezetesebbé a programot.
Visszaérkezés után a hűvösvölgyi táborban a Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány képviselője köszöntötte a ballagókat. Megköszönték a kisvasúton és a gyermekközösségben végzett munkájukat, átadták a távozó pajtások és ifivezetők részére odaítélt kitüntetéseket, majd hivatalosan is elbocsátották őket a Gyermekvasút kötelékéből.
A mai ballagással több mint száz pajtás és ifivezető számára ért véget gyermekvasúti pályafutásuk.