2012. szeptember 22-én szombaton a Gyermekvasút részt vett a fővárosi Autómentes napon.

Az Autómentes napon készített egyenruhás képeket az Alagút Portálon tettük közzé. Technikai okok miatt sok képfájl megsérült és sajnos nem sikerült mindegyiket helyreállítani. A képek a következő címen tekinthetők meg:
http://alagut.gyermekvasut.hu/13-hirek/147-automentes2012

Hajtánypálya az Autómentes nap rendezvényén

Hajtánypálya az Autómentes nap rendezvényén


A rendezvényt ezúttal is az Andrássy úton tartották, melyet erre az alkalomra a közúti forgalom elől teljes hosszában lezártak. A sugárúton egymást érték a színes rendezvények, melyek az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódtak. A Gyermekvasút rendezvénye – a MÁV cégcsoporttal közösen – a Millenniumi Földalatti Vasút Vörösmarty utcai megállója közelében volt megtalálható.
Felállítottuk a hagyományos hajtánypályát, amelyen a kézi hajtányt lehetett kipróbálni.
A rövid vágányon egy útátjárót is kialakítottunk, melyet fény- és félsorompóval biztosítottuk. Itt a vasúti kereszteződésen való szabályos átkelést lehetett gyakorolni.
Az út átellenes oldalán kiállítottunk egy sínautót, egy C50 típusú dízelmozdonyt és egy személyszállító lórét. Ezek a járművek a Gyermekvasút vonalán nem közlekednek. Különböző rendezvények alkalmából a vontatási telep területén lehet utazni velük. A kocsira és a mozdony vezetőállásába fel is lehetett szállni.
A kiállított C50 típusú dízelmozdony

A kiállított C50 típusú dízelmozdony


A mozdony mellett egyenruhás fényképezésre volt lehetőség. Néhány kis méretű gyermekvasutas egyenruhát vittünk a rendezvényre, amelybe a gyerekek beöltözhettek, hogy fotó készüljön róluk.
Kicsit odébb a tolatás közben alkalmazott kézi jelzéseket lehetett kipróbálni. A jelzéseket a gyermekvasutasoknak oktatásában használt ábrák segítségével, egy sárga jelzőzászlóval lehetett gyakorolni.
Egy sátorban játszóházat működtettünk a legkisebbek számára. Papírkivágóból elkészíthették a Gyermekvasúton közlekedő Mk45,2001 pályaszámú dízelmozdony makettjét és egy óriásmodell-összeállítással játszhattak.
A MÁV Zrt. egy igazi mozdonyszimulátort hozott el a rendezvényre. A berendezést a villanymozdony-vezetők képzésében és vizsgáztatásában használják.
Személyszállító lóré

Személyszállító lóré


A Gyermekvasúthoz hasonlóan ezen a rendezvényen is gyermekvasutasok fogadták és segítették az érdeklődőket. Igaz, ők nem tíz-tizennégy éves pajtások, mint akikkel a kisvasúton való utazás során találkoznak az utasok, hanem az ő közösségüket szervező és irányító, középiskolás korú ifivezetők voltak.