2012. augusztus 4. szombattól új számítógépes rendszert használunk Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy állomás személypénztárában.

Új pénztárgép Széchenyi-hegy állomáson

Új pénztárgép Széchenyi-hegy állomáson


A Széchenyi-hegyi és hűvösvölgyi pénztárakban üzembe helyezett új és korszerű jegykiadó rendszer részben a korábban itt működő, szintén számítógépes pénztárgépeket váltotta fel.
A hardver elemeket és a szoftvert a Data-Press Informatikai Szolgáltató Kft. biztosítja. A gépeken futó program a Gyermekvasút igényeihez igazodva készült. Fejlesztésekor szem előtt tartották, hogy a pénztárakban gyermekvasutas pajtások teljesítenek szolgálatot.
A már üzemelő két pénztárgép 2012 augusztusában még teszt üzemben működik. A fejlesztő folyamatos távfelügyeletet biztosít. Így az esetlegesen felmerülő hibákat a lehető legrövidebb időn belül és a helyszínre való kiszállás nélkül javítani tudják.
Rövidesen a többi pénztárban is elindítjuk a számítógépes jegykiadást. Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy állomáson további egy-egy gép áll üzembe. A személypénztárral rendelkező középállomásokat – Csillebércet, Virágvölgyet és Szépjuhásznét – is hasonló rendszerrel látjuk el. Utóbbi állomásokon a gépi jegykiadás a hagyományos, nyomdai úton előállított menetjegyeket váltja fel. Az új pénztárgépekhez hőnyomtató tartozik, amellyel újfajta, a Gyermekvasútra jellemző, egyedi formátumú jegyeket állítunk elő.
A számítógépek természetesen nemcsak a menetjegykiadást, hanem a személypénztár kezelésével kapcsolatos számos további feladatot is támogatnak. Gépi úton történik majd többek között a csoportos menetjegyek kibocsátása, a különkocsik és a különvonatok díjának készpénzes elszámolása. A gyermekvasutas pajtások és a pénztárkezelő állomásfőnök napi és időszakos zárlatkészítését szintén támogatja a szoftver.
A teszt üzem megkezdése előtt a gyermekvasutasok és a munkájukat irányító állomásfőnökök továbbképzésen vettek részt, ahol megismerkedtek az új pénztárgépek kezelésével.
A még üzembe nem állított számítógépek is megérkeztek már a Gyermekvasútra. Az éles üzem megkezdéséig oktatási célra használjuk őket Hűvösvölgyben.
János-hegy és Hárs-hegy állomásokon személypénztár továbbra sem működik. Normafa és Vadaspark megállóhelyhez hasonlóan az itt felszálló utasok is a vonaton, a jegyvizsgálótól válthatnak menetjegyet.