2012. február 4-én szombaton megkezdődött a 2012. évi tavaszi gyermekvasutas tanfolyam.

Az egyik első foglalkozás

Az egyik első foglalkozás


A jelentkező gyerekeket és szüleiket reggel 9:00 órától vártuk Hűvösvölgyben a Gyermekvasutas Otthonépületben. A beiratkozást követően a szülők részére tájékoztatót tartottak a tanfolyamos oktatók.
Az első pár órában az új tanfolyamos pajtások egymással és az ifivezetőkkel ismerkedtek. A közös játék után kihirdették a négy tanfolyami osztály beosztását. Tekintettel a különösen hideg időre és a kezdődő havazásra, az ismerkedő foglalkozásokat a vontatási telep területén félreállított, befűtött utasterű személykocsikban tartották.
A délelőtt hátralévő részében és a kora délutáni órákban megtartották az első, bemutatkozó jellegű foglalkozásokat. A gyerekek megismerkedtek az oktatókkal és az általuk tanított szakmai tárgyakkal.
Délután az ifivezetőkkel és oktatókkal közösen végigutaztak a Gyermekvasút vonalán. Hűvösvölgyből Széchenyi-hegy állomásra utaztak. Itt rövid sétát tettek a közeli Széchenyi-emlék és -kilátóhoz, majd a Fogaskerekű Vasúttal utaztak tovább.
Délutáni közös vonatozás

Délutáni közös vonatozás


A 2012 tavaszi gyermekvasutas tanfolyamra összesen ötvenkilencen iratkoztak be. A leendő gyermekvasutas pajtások négy hónap alatt sajátítják el a szolgálat ellátásához szükséges ismereteket. Időközben beilleszkednek a gyermekvasutasok több száz fős, különleges közösségébe is.
Júniusban, a tanfolyam végén a gyerekek vizsgát tesznek. Számot adnak róla, hogy önálló – felnőtt vasutas dolgozók felügyelete alatt végzett – szolgálat ellátására alkalmasak. Néhány tanuló szolgálat után, még a nyár folyamán vagy az ősz elején kapnak majd valóban önálló beosztást.