2011. október 1-jén szombaton megkezdődött a 2011. évi őszi gyermekvasutas tanfolyam.

A tanfolyam ezúttal is beiratkozással kezdődött Hűvösvölgyben a Gyermekvasutas Otthonépületben. Összesen 137 reménybeli leendő pajtás érkezett szüleivel, hogy csatlakozzon a gyermekvasutas képzéshez.
A szülők részére a Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány képviselői szülői értekezletet tartottak. A tanfolyammal és a későbbi szolgálatokkal kapcsolatos legfontosabb ismereteket adták át.
Időközben a tanfolyamosok már egymással és az ifivezetőkkel ismerkedtek. A szülői értekezlet alatt közös játékot szerveztek részükre a gyermekvasutas tábor területén.
A késő délelőtti órákban elkészítették és kihirdették a tanfolyam osztálybeosztását. A mostani tanfolyamon is négy osztály indult.
Kora délután megtartották az első tanfolyamos foglalkozásokat. A gyerekek megismerkedtek az oktatókkal, akiknek segítségével az elkövetkező hónapokban elsajátítják a gyermekvasutas szolgálatokhoz szükséges vasúti ismereteket.
Késő délután közösen utazást tettek a Gyermekvasút vonalán. Hűvösvölgytől egészen Széchenyi-hegy állomásig utaztak.
Innen még egy rövid sétát is tettek a közeli Széchenyi-emlék és -kilátóhoz. A tanfolyam során felkeresik a környék minden főbb látványosságát, hogy megismerkedjenek velük és útbaigazítást tudjanak adni az érdeklődő utasoknak és kirándulóknak.
A most induló tanfolyamra beiratkozó gyerekek február elején tesznek majd vizsgát. Ezt követően néhány alkalommal – legalább ötször – tanuló, majd önálló gyermekvasutas szolgálatot fognak ellátni. Ünnepélyes avatásuk előreláthatólag 2012. június 9-én szombaton lesz.
A következő gyermekvasutas tanfolyam 2012. február 4-én szombaton reggel 9:00 órakor kezdődik Hűvösvölgyben.