2011. szeptember 17-én szombaton és szeptember 18-án vasárnap részt vettünk az európai mobilitási hét keretében megrendezett autómentes napokon a budapesti Andrássy úton.

A rendezvény két napjára az Andrássy utat teljes hosszában lezárták a közúti forgalom elől. A sugárút az európai mobilitási héthez kapcsolódó programok helyszíne volt.
A Gyermekvasút – a MÁV cégcsoport tagjaként – az Oktogon és a Kodály körönd között nagyjából félúton, az Izabella utca kereszteződésénél volt jelen.
Üzembe helyeztük az ideiglenes hajtánypályánkat, amelyen az egyik kézi hajtánnyal lehetett utazni. A rövid vasúti pályán szombaton egy vasúti átjáró is működött, amit félsorompóval kiegészített fénysorompó biztosított. Itt a helyes átkelést lehetett gyakorolni.
Az út átellenes oldalán muzeális értékű járműveket állítottunk ki. A gazdasági vasutak és keskenynyomközű vasúti hálózat emlékét idézték. Kívül-belül megtekinthető volt a C50,303 pályaszámú dízelmozdony, egy személyszállító lóré és a Gyermekvasút vágánygépkocsija.
A kézügyességüket kipróbálni akaró gyerekek részére aszfaltrajzversenyt rendezünk.
Szombaton és vasárnap délelőtt a kisebb gyerekek számára lehetőség volt rá, hogy gyermekvasutas egyenruhában portrét készíttessenek magukról.
A MÁV Start Zrt. sátrában különböző játékvasutak várták a gyerekeket. A legkisebbeknek való, tologatható favonatok mellett óriás méretarányú villanyvonat-összeállítással is lehetett játszani.
Egy másik sátor részben vasúti kocsiként volt berendezve. A kivetítőkön természetesen a vasúti utazással kapcsolatos kisfilmek voltak megtekinthetők. A sátor falát a MÁV Zrt. által 2011 májusában indított fotópályázatra érkező pályaművekből összeállított válogatás díszítette. A képek témája a műemléki jellegű vasúti épületek volt.
Magyarországon 2002 óta rendeznek autómentes napokat. A Gyermekvasút 2005 óta résztvevője a programnak. Akárcsak a többi rendezvényünkön – és magán a Gyermekvasúton –, itt is gyermekvasutasok fogadták és szórakoztatták az érdeklődőket.

Partnerünk honlapja: