2013. június 22-én szombaton éjszakai nyitvatartással várta látogatóit a Gyermekvasutas Múzeum.

A Gyermekvasutas Múzeum bejárata Hűvösvölgy állomáson

A Gyermekvasutas Múzeum bejárata Hűvösvölgy állomáson


A Gyermekvasutas Múzeum – amely az egykori Úttörővasút és a Gyermekvasút történetét mutatja be Hűvösvölgyben – ezen az éjszakán hajnal 0:30-ig tartott nyitva.
A rendezvény nemzetközi szabályainak megfelelően a Múzeumok éjszakája karszalaggal érkezők a kiállító termet belépődíj fizetése nélkül látogathatták.
A Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan – immár szintén hagyományosan – az esti és éjszakai órákban is közlekedtek a vonatok a Gyermekvasúton. Az esti vonatozás keretében egy hagyományos személyvonati szerelvény mellett a gőzvontatású nosztalgiavonat és a nosztalgia motorvonati szerelvény is forgalomba állt.
Tekintettel a késői órákra, csak a vonatok egy része közlekedett végig a teljes vonalon. A legtöbb vonat Hűvösvölgytől Virágvölgy vagy Csillebérc állomásig közlekedett, majd onnan fordult vissza.
Éjszaka lévén nem gyermekvasutas pajtások, hanem középiskolás és egyetemista korú ifivezetők láttak el szolgálatot az állomásokon és a vonatokon.
Különleges, éjszakai utazás

Különleges, éjszakai utazás

További programok

Ezen kívül számos kiegészítő programot is kínáltunk. Hűvösvölgyben filmvetítéssel fogadtuk az érkezőket. Az állomásra vezető átjáróban a kisvasút múltját és jelenét bemutató filmeket vetítettünk.
Szintén az alsó végállomáson mutattuk be Bernolák Béla fotókiállítását. A képek egy része a főváros különböző látványosságait ábrázolják általában valamilyen különleges, ritkán látható szemszögből, másik része a Gyermekvasút közelmúltját és jelenét örökíti meg.
Az érdeklődők megtekinthették a közeli fűtőház és vontatási telep területét, és persze a forgalomban éppen részt nem vevő, itt tárolt járműveket. A telep egyik vágányán kézi hajtányozásra is volt lehetőség.
Különleges hangulatú, fáklyás-zseblámpás kirándulást szerveztünk a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz. A vezetővel biztosított erdei séták Virágvölgy állomásról indultak az éjszakai vonatok érkezéséhez igazodó időpontban. A kilátó a főváros legmagasabb pontján, 527 méteres tengerszint feletti magasságban található. Nappal és éjszaka egyaránt páratlan körkörös kilátást nyújt Budapestre és környékére.
Szintén Hűvösvölgyben hajnal 2:30-ig nyitva tartott a Gyermekvasutasokért Alapítvány modellező szakkörének kiállítóterme. A szakkör TT méretarányú terepasztalai működés közben, vitrinmodellek és vasúti relikviák kiállítva voltak megtekinthetők.

Gőzvontatású nosztalgiavonat indul Hűvösvölgy állomásról

Gőzvontatású nosztalgiavonat indul Hűvösvölgy állomásról

A Múzeumok éjszakája története

A Múzeumok éjszakája című rendezvénysorozatot 1997-ben Berlinben indították útjára Lange Nacht der Museen (Múzeumok hosszú éjszakája) címmel.
Az elmúlt több mint másfél évtizedben igazi európai programmá nőtte ki magát. Sőt újabban már a kontinensen kívül is tartanak rendezvényeket ebből az alkalomból.
Magyarországra 2003-ban jutott el a Múzeumok éjszakája. Ekkor koordinálta első alkalommal a hazai résztvevők programjait az Oktatási és Kulturális Minisztérium.
A Gyermekvasút 2008 óta vesz részt az eseményen. A hűvösvölgyi múzeumunk ilyenkor meghosszabbított nyitvatartási idővel, hajnalig fogad látogatókat. A rendezvényhez kapcsolódóan minden évben éjszakai vonatozást kínálunk. Ezen kívül hasonlóan évente csak egyszer elérhető, különleges programokat is szervezünk. Az elmúlt hat évben az egyik legnépszerűbb rendezvényünkké vált a Múzeumok éjszakája.