Mint minden évben, 2013 első heteiben is összesítettük az előző évi utasszám adatokat a Gyermekvasúton.

A számítási módszer

A statisztika alapja az állomási személypénztárakban és a vonaton a jegyvizsgálóktól váltott menetjegyek darabszáma.
A díjmentes utazásra jogosultak számát a rendszeresen ismétlődő utasszámlálás adatai alapján, a menetjeggyel utazók számának függvényében állapítjuk meg.
A számítás módszere évek óta változatlan. Így az éves utasszám adatok egymással összehasonlíthatók és alkalmasak arra, hogy következtetéseket vonjunk le belőlük.

Utasszámok

2012. január 1. és december 31. között összesen több mint 350 ezren (350 489 fő) utaztak a Gyermekvasúton. 2011-hez képest 4,7%-kal nőtt az utasok száma.
A 2012. évi adatokon megfigyelhető, hogy a legtöbben májusban és augusztusban, a legkevesebben januárban és februárban utaztak a Gyermekvasúton.
Az utazási szokások folyamatosan változnak. A budai hegyekbe látogatók és a kisvasúton utazók számát az időjárási viszonyok és a munkaszüneti napok alakulása is jelentősen befolyásolja.
Érdekesség, hogy a szeptemberi visszaesés után ismét számottevően nőtt a forgalom. Októberben majdnem ugyanannyian utaztak a Gyermekvasúton, mint augusztusban.

A 2012-ben eladott menetjegyek darabszáma

A 2012-ben eladott menetjegyek darabszáma


Az utasok többsége nemcsak a vasútvonal egy részén, hanem a két végállomás közötti teljes úton végigutazik. Míg 2011-ben szinte pontosan ugyanannyian váltottak szakasz- és vonaljegyet, 2012-ben 21%-kal többen utaztak vonaljeggyel.
Évről évre népszerűbb a családi napijegy, amely a több kisgyerekkel utazó családoknak biztosít jelentős kedvezményt. 2011-ben negyedével, 2012-ben közel felével több családi napijegyet, összesen 3128 darabot, váltottak mint a megelőző évben.
Összességében elmondható, hogy 2012-ben sikerült megőrizni – sőt növelni is – a Gyermekvasút 2000-es években visszaszerzett népszerűségét.