2018. január 1-jétől új díjszabás érvényes a Gyermekvasút járatain, ezzel a kedvezmények rendszere is megváltozott.

Az új szabályozás szerint az egyszeri utazásra szóló menetjegy viszonylattól függetlenül ugyanannyiba kerül, ezzel nem lehet megszakítani az utazást. A most bevezetésre került átszállójegy kétszeri utazásra jogosít, tehát lehetséges vele egy oda-vissza utazás VAGY útmegszakítás után az azonos irányba való továbbutazás. Ezt a jegyfajtát ajánljuk azoknak az utasainknak, akik például valamelyik végállomásról indulnak, majd leszállnak a vonal egy pontján és onnan – egy kis kirándulás után – a másik végállomás felé utaznak tovább egy későbbi vonattal. Az átszállójegy ára kedvezményt is hordoz magában: olcsóbb, mint a két menetjegy díja.

Az elmúlt években egyre népszerűbb Családi napijegy továbbra is 2 felnőtt és 3 gyerek vagy 1 felnőtt és 4 gyerek részére biztosít korlátlan számú utazást az érvényesség napján.
Változott a gyermekjegyet válthatók köre: a jegy felső korhatárát az eddigi 14 évről 18 évre emeltük, az alsó korhatár továbbra is 6 év maradt. 6 éves kor alatt nem kell fizetni az utazásért. Ezzel az intézkedéssel kedvezőbbé tettük a 18 év alatti középiskolás osztályok tanulmányi kirándulásának költségét. (A gyermekkedvezmény igénybe vételénél nem számít a tanulói/hallgatói jogviszony, kizárólag a tényleges életkort vesszük figyelembe.)
A 6-18 éves gyerekekből álló, gyermekjeggyel utazó csoportok felnőtt kísérőinek is új kedvezményt vezetett be a Gyermekvasút. A legalább 10 gyerekből álló csoport esetén megkezdett 10 főnként egy felnőtt kísérő is gyermekjegy váltására jogosult. Ez azt jelenti, hogy 10 fős csoportnál 1 felnőtt, 11→20 fős létszámnál 2 felnőtt, 21→30 fő esetén 3 felnőtt kapja a ezt a kedvezményt (nagyobb létszám esetén is ugyanezt a módszert követi a kísérők kedvezményének kiszámítása).
Óvodás csoportok esetén csak a 6 éven felüli gyerekeknek kell a gyermekjegyet megváltani, a felnőtt kísérők (óvodapedagógusok, szülők) felnőtt jeggyel tudnak utazni.

A csoportos kísérői kedvezmény igénybe vételéhez a továbbiakban nem szükséges a korábban használt Bejelentés nyomtatvány leadása. A csoportos utazásokat (kis létszám esetén is) a kedvezőbb férőhelyelosztás biztosítása érdekében be kell jelenteni Hűvösvölgy állomás telefonszámán: +36 1 397 5394. Az előre bejelentett csoportok a be nem jelentettekkel szemben elsőbbséget élveznek. Ha az utazás nem került előzetesen bejelentésre, előfordulhat, hogy a csoport utazását nem tudjuk azonnal biztosítani.
Fentieken kívül a Gyermekvasúton más kedvezmények nem érvényesek, így például diák-, nyugdíjas-, óvodás-, közalkalmazotti, nagycsaládos, MÁK-os igazolványra adott kedvezmény sincs; más közlekedési vállalatoknál alkalmazott menetkedvezmények sem biztosítottak. A MÁV-csoport munkavállalói számára kiadott utazási igazolványok sem jogosítanak olcsóbb vagy díjmentes utazásra.
Részletes információk a „Díjszabás” oldalon.